Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Φρένο διαρκείας στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Αναμένονται νέες απολύσεις

Νέες απολύσεις αναμένονται στο Μετρό Θεσσαλονίκης, που έχει βαλτώσει τους τελευταίους μήνες, καθώς το έργο δεν προχωράει· την ίδια ώρα οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ζητούν την πρόσληψη 540 ατόμων ώστε να ολοκληρωθεί το αρχαιολογικό έργο σε 25 μήνες.

Η αρχική αισιοδοξία ότι η εξαγορά της ΑΕΓΕΚ από την «Ακτωρ» του Γ. Μπόμπολα θα σημάνει εισροή κεφαλαίων και ανάπτυξη των ρυθμών του έργου κατέρρευσε, καθώς και ο Γ. Μπόμπολας, ως μέλος της κοινοπραξίας, σταμάτησε κάθε εργασία, απαιτώντας από την Αττικό Μετρό αποζημιώσεις για διορθώσεις στο έργο και στις μελέτες, που πλέον, σύμφωνα με τους εργαζομένους, ξεπέρασαν κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ και έχουν φτάσει στα 500 εκατομμύρια.

Αν το Μετρό βρισκόταν σήμερα σε λειτουργία, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, θα είχε κάθε μέρα έσοδα από τα εισιτήρια 3 εκατ. ευρώ. Ποσό που προσμετράται στη συνολική ζημία από τις καθυστερήσεις.

Προχθές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε ακόμη μία φορά το θέμα των αρχαίων της Βενιζέλου. Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης είπε ότι γίνονται βήματα για συνεννόηση, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την προσφυγή του στο ΣτΕ, αν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις του δήμου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος επί μήνες, με αποτέλεσμα οι εργασίες στη Βενιζέλου να έχουν σταματήσει από τον Δεκέμβριο.

Το θέμα θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ μετά το καλοκαίρι, που αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την 78η ΔΕΘ και θα πρέπει να έχει να πει κάτι και για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το θέμα των αρχαίων της Βενιζέλου έχει φέρει αντιπαράθεση μεταξύ του Γ. Μπουτάρη και του γ.γ. Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου. Αυτός όμως που δεν ακούγεται καθόλου είναι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει εδώ και καιρό συνάντηση μαζί του, αλλά ο υπουργός ποτέ δεν κατάφερε να βρει λίγο χρόνο.

«Επιδιώξαμε να έχουμε μια συνάντηση μαζί του για να του εκθέσουμε τις θέσεις μας, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να μας δει», λέει στην «Ε» ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καλαϊντζίδης.

Όμως οι πληροφορίες των εργαζομένων λένε ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνουν ακόμη 57 απολύσεις από το αρχαιολογικό τμήμα. «Πριν από το καλοκαίρι απέλυσαν 300 εργαζομένους από το αρχαιολογικό. Αν απολύσουν και τους 57, όπως λένε, θα μείνουν στο αρχαιολογικό κομμάτι μόνο 9 άτομα», τονίζει.

Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου

Όπως λέει, οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι η κοινοπραξία διεκδικεί 500 εκατ. ευρώ από διορθώσεις στο έργο, αλλά η Αττικό Μετρό αρνείται να τα δώσει. Πριν από το καλοκαίρι είχε αποφασιστεί να λυθεί το θέμα των διεκδικήσεων στη διαιτησία. «Αλλά αυτή η επιτροπή, που θα έδινε τη λύση, δεν συστάθηκε ποτέ», τονίζει ο Χρ. Καλαϊντζίδης. Αποτέλεσμα ήταν το έργο να σταματήσει πλήρως και να δοθεί υποχρεωτική άδεια σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Όπως λέει, στην Καλαμαριά, όπου είχαν ξεκινήσει, δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ προκαταβολή. Θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις και να αυξηθεί ο ρυθμός των εργασιών, αλλά, αντ' αυτού, σταμάτησαν οι εργασίες.

Οι μετροπόντικες είναι σταματημένοι εδώ και 2 χρόνια έξω από το σταθμό Ανάληψη, μέσα στο έδαφος, και σαπίζουν από την υγρασία. Στο μεταξύ η κοινοπραξία πληρώνει τα ενοίκιά τους. Η αποσυναρμολόγησή τους, η μεταφορά τους στην Πυλαία, η συναρμολόγησή τους και η επανεκκίνηση της διάνοιξης των τούνελ στην αντίστροφη πορεία θα στοιχίσει στην κοινοπραξία 16 εκατ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί από την Αττικό Μετρό.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου