Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αλλαγή στα ισχύοντα για τις ομαδικές απολύσεις ζήτησε από τον Βρούτση η τρόικα

Αλλαγή στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων χωρίς όμως αλλαγή των ορίων και των ποσοστών ζήτησε η τρόικα στη σημερινή συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στόχος είναι η εναρμόνιση με τα ισχύοντα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παρέχεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να θέτει βέτο στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ότι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό» δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ).

Σε ότι αφορά το θέμα της θεσμοθέτησης του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών υπουργών, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου.

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017.

Η τρόικα έθεσε, πάντως, θέμα επανεξέτασης των ανώτατου ορίου στις απολύσεις.

Μετά τις αντιρρήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.

Αποφασίστηκε, όμως, η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει πετύχει τους στόχους του, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν το θέμα της υστέρησης στα έσοδα των Ταμείων.

Συζητήθηκε πάντως το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπονταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί σε λίγη ώρα για το Βερολίνο προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την ανεργία, όπου συμμετέχουν οι ηγέτες 20 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας θα έχουν αύριο συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας 'Αννα Στρατινάκη.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου