Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: «Εξαιρείται η πλειοψηφία των τουριστικών λεωφορείων από τα μέτρα ενίσχυσης του Υπουργείου Τουρισμού»

Την εξαίρεση της πλειοψηφίας των τουριστικών λεωφορείων από τα μέτρα ενίσχυσης του Υπουργείου Τουρισμού, υπογραμμίζουν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη. 

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. 

Οι επιχειρήσεις που διατηρούν τουριστικά λεωφορεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν χωρίς ουσιαστικά έσοδα από το Μάρτιο του 2020, αφού η επανεκκίνηση του τουρισμού το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις μεγάλες απώλειες τζίρου και η κίνηση ήταν σαφώς υποδεέστερη ακόμα και των πιο απαισιόδοξων προβλέψεων. 

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ήδη από τον Μάρτιο του 2020, με διαδοχικές εγκυκλίους προσκαλούσε τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων και των ΚΤΕΛ, να θέσουν σε προσωρινή ακινησία τα λεωφορεία ιδιοκτησίας τους καταθέτοντας άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν το κόστος διατήρησης του στόλου τους δεδομένου ότι αυτός δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί. 

Οι σχετικές «διευκολύνσεις» που παρείχε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν σε ισχύ με επαναλαμβανόμενες αποφάσεις μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2020 (Αρ. Πρωτ. Β-36054/1868/29.06.2020), ενώ λόγω του 2ου lockdown προέβλεψε εκ νέου την παροχή αυτής της δυνατότητας για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020. Στις 17 Νοεμβρίου 2020, το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ. 17518) βάσει της οποίας καθορίζεται διαδικασία αποζημίωσης στις εταιρείες ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και Τουριστικών Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης, προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι προκειμένου να πάρουν αυτή την πολύτιμη αποζημίωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην είχαν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας των λεωφορείων τους για το διάστημα από 01.07.2020 έως 31.08.2020, εξαιρώντας με αυτό τον τρόπο από την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση της συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων που έκαναν χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας. 

ΕΠΕΙΔΗ η προτροπή για κατάθεση αδειών κυκλοφορίας μέχρι και τις 31.07.2020, αποτέλεσε κυβερνητική πολιτική.

ΕΠΕΙΔΗ η κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες ΚΤΕΛ ότι σε περίπτωση κατάθεσης πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας θα εξαιρούνταν από τη συγκεκριμένη ενίσχυση και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διατήρησε σε προσωρινή ακινησία την πλειοψηφία των λεωφορείων και τον μήνα Ιούλιο που η κίνηση επιβατών ήταν απειροελάχιστη. 

ΕΠΕΙΔΗ η αποζημίωση αυτή καλύπτει ελάχιστες από τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου, αποτελεί όμως μια πολύτιμη οικονομική ενίσχυση που έχουν ανάγκη οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί Τουρισμού και Μεταφορών: 
  1. Για ποιους λόγους εξαιρούνται από την αποζημίωση που προβλέπεται οι εταιρίες - ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που είχαν τα οχήματά τους σε ακινησία και τον Ιούλιο του 2020 δεδομένου ότι η ίδια η κυβέρνηση προέτρεπε τις εταιρίες να τα θέσουν σε ακινησία; 
  2. Προτίθεται να αναιρέσει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το Υπουργείο Τουρισμού επιτρέποντας τη χορήγηση της συγκεκριμένης αποζημίωσης και στα λεωφορεία που ήταν σε καθεστώς προσωρινής ακινησίας τον Ιούλιο; 
  3. Ποια άλλη δέσμη οικονομικής στήριξης των εταιρειών ΚΤΕΛ και των επιχειρήσεων που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία προτίθεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση δεδομένου ότι πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τις πολιτικές περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και δραματικής ελάττωσης των ταξιδιών αναψυχής σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας;


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου