Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

ΟΑΣΘ: Φοβούνται οι Θεσσαλονικείς και αποφεύγουν τα αστικά λεωφορεία

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς τον τρόπο μετακίνησής τους εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς, εξ αιτίας της πανδημίας, παρότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τα επιδημιολογικά δεδομένα για την περιοχή είναι αρκετά καλά. 

Όπως προκύπτει από το “ταμείο” το οποίο κάνει καθημερινά ο ΟΑΣΘ, οι πολίτες φοβούνται ακόμη να ανέβουν στο αστικό λεωφορείο, παρότι αποτελεί το μοναδικό δημόσιο μέσο μαζικής μεταφοράς στην πόλη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Γιώργο Σκόδρα, “με εξαίρεση το συνωστισμό ο οποίος παρατηρείται κάποιες ώρες αιχμής και σε συγκεκριμένες γραμμές, όλη την υπόλοιπη μέρα, στις περισσότερες λεωφορειακές γραμμές η πληρότητα των λεωφορείων είναι εξαιρετικά χαμηλή, ακόμη και κάτω του 10%”. 

Αδιάψευστος μάρτυρας, σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, είναι το ταμείο του ΟΑΣΘ. “Οι ημερήσιες εισπράξεις σπανίως υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες εισπράξεις κυμαίνονται γύρω στο εκατομμύριο”, όταν μόνο το κόστος της μισθοδοσίας είναι περίπου τριπλάσιο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ προσθέτει ότι η επιβατική κίνηση έχει αυξηθεί σε σχέση με τις πρώτες εβδομάδες μετά την άρση της καραντίνας, ωστόσο, κυμαίνεται περίπου στο 1/3 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρότι φέτος κυκλοφορούν πολύ περισσότερα λεωφορεία. 

Πέρυσι, τέτοια εποχή κυκλοφορούσαν περί τα 230 λεωφορεία στο σύνολο των γραμμών. Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν 232 λεωφορεία εντός πόλης και άλλα 125 στις εκτός πόλης γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ, σύνολο δηλαδή περίπου 350 λεωφορεία.

Άλλα πενήντα ως το τέλος Οκτωβρίου 
Μέσα στη μεθεπόμενη εβδομάδα και πάντως, πριν από το εορταστικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης οι γραμμές του ΟΑΣΘ θα ενισχυθούν με άλλα πενήντα λεωφορεία. 

Εξ αυτών τα 42 προέρχονται από την παρτίδα των 180 μεταχειρισμένων του ομίλου Παπαδάκη και τα άλλα οκτώ από αυτά τα οποία προμηθεύτηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία. Τα οχήματα βρίσκονται στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ προκειμένου να τοποθετηθεί σε αυτά ο αναγκαίος εξοπλισμός.

Ειδικότερα, τοποθετούνται εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα, συστήματα τηλεματικής, καθώς και ειδική προστατευτική καμπίνα για τον οδηγό ο οποίος θα είναι πλέον πλήρως προστατευμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, τα υπόλοιπα μεταχειρισμένα οχήματα, έως τα 180, θα εντάσσονται σταδιακά στο στόλο του ΟΑΣΘ και το αργότερο ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν δρομολογηθεί στο σύνολό τους. Το ίδιο θα γίνει και με τα υπόλοιπα 42 λεωφορεία της Λειψίας.

Εκτός, όμως, από την εισροή οχημάτων, υπάρχει και εκροή, καθώς ήδη, δεκάδες λεωφορεία τα οποία έχουν υπερβεί ή πρόκειται να υπερβούν το προσεχές διάστημα το ανώτατο ηλικιακό όριο των 23 χρόνων, αποσύρονται. 

Έως τώρα έχουν βγει εκτός στόλου περίπου εβδομήντα οχήματα και άλλα είκοσι πρόκειται να αποσυρθούν προσεχώς. Όπως εξηγεί ο κ. Σκόδρας, “ελάχιστα απ' αυτά ήταν ενεργά. Τα περισσότερα ήταν παροπλισμένα, κάποια μάλιστα εδώ και περίπου επτά με οκτώ χρόνια, καθώς παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες”.

Ξεσκαρτάρισμα του στόλου 
Σύμφωνα με τον ίδιο, “στόχος της διοίκησης του ΟΑΣΘ είναι έως το τέλος του χρόνου να έχει γίνει το οριστικό ξεσκαρτάρισμα ώστε να ξέρουμε τις μας γίνεται. Να μην μετράμε τζάμπα οχήματα τα οποία είναι παντελώς άχρηστα”. 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα 136 λεωφορεία, ηλικίας 14 έως 16 ετών τα οποία είχαν αγοραστεί από την Volvo και τα οποία παρουσιάζουν ρηγματώσεις στο σασί με αποτέλεσμα να έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία. 

Η υπόθεση αυτή δεν αποκλείεται να οδηγηθεί ακόμη και στα δικαστήρια μιας και η προσπάθεια συνεννόησης με την προμηθεύτρια εταιρεία για την επιδιόρθωση αυτής της σοβαρής βλάβης οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω του υψηλού κόστους το οποίο απαιτεί η Volvo.

“Το ξεκαθάρισμα είναι αναγκαίο να γίνει γιατί σήμερα κάνουμε υπολογισμούς με βάση αριθμό λεωφορείων ο οποίος είναι παντελώς πλασματικός. Στην πραγματικότητα, ο ΟΑΣΘ διαθέτει σήμερα περί τα 270 μάχιμα λεωφορεία, ενώ στα χαρτιά φαίνονται περισσότερα από εξακόσια”, σημειώνει ο κ. Σκόδρας.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου