Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ: Ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα


Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στον πολίτη από το κράτος - και όχι από ιδιώτες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είμαι υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ελεύθερης οικονομίας.

Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι οι αστικές συγκοινωνίες. Έχοντας χρησιμοποιήσει, ειδικά στα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, πολλές φορές τα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ, τον Ηλεκτρικό τότε και αργότερα το μετρό, έχω άποψη:

Οι συγκοινωνίες πρέπει να εξυπηρετούν τον εργαζόμενο, τον μαθητή, τον άνεργο, το συνταξιούχο, τον ΑΜΕΑ, οποιοδήποτε θέλει να κατέβει στο κέντρο της πόλης, οποιονδήποτε μένει ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Αθήνας.

Δεν πρέπει να έχουν σκοπό το κέρδος. Πρέπει να επιδοτούνται από τη φορολογία όλων μας. Ώστε να υπάρχουν τακτικά, τακτικότατα δρομολόγια και να μεταφέρουν ακόμα και ΕΝΑΝ επιβάτη έξω από την πόρτα του σπιτιού του χωρίς να λογαριάζουν έξοδα, βενζίνες κλπ. 

Να έρχονται τα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ, το τραμ κάθε 10-15 λεπτά - όχι αργότερα -σε όλες τις γραμμές, από τα χαράματα μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.

Να είναι τόσο συχνά ώστε να μην υπάρχουν όρθιοι, να μην στοιβάζονται οι επιβάτες σαν σαρδέλες, να μην ταλαιπωρούνται. Να μεταφέρονται με αξιοπρέπεια, με ασφάλεια, με χαμηλό κόστος όπου επιθυμούν.

Θεωρώ ότι η πανδημία - όπως μας έδωσε το έναυσμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους μας - ήταν μία ευκαιρία και για την ανάταση των συγκοινωνιών. Όχι όμως με την παράδοση μέρους του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ. Και εξηγούμαι:

Στα αμαξοστάσια του λεκανοπεδίου υπάρχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ 2.139 λεωφορεία. Πάνω από το 60% των λεωφορείων είναι παροπλισμένα. Δηλαδή κυκλοφορούν στους δρόμους του λεκανοπεδίου περίπου τα 850 με 900 λεωφορεία, λόγω έλλειψης προσωπικού και έλλειψης ανταλλακτικών.

Την ίδια στιγμή σε 291.329 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το κόστος της εγκατάστασης εξοπλισμού τηλεματικής στα 200 αστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ .

Από αυτά, οι 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε συμμετοχή της Π.Ο.Α.Υ.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών). Τις υπόλοιπες 240 χιλιάδες ευρώ για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, ποιος θα τις πληρώσει; Σωστά μαντέψατε.

Ανάλογο ερώτημα υπάρχει και για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του οποίου στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Πάμε παρακάτω: Τα ΚΤΕΛ Αττικής θα αποζημιώνονται με 1,41 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των επιβατών ή τις επικυρώσεις εισιτηρίων. 

Το κόστος που θα πληρώσει ο ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ ώστε τα τελευταία να κάνουν συγκοινωνία για το έτος 2020 θα ανέλθει σε 4.987.077,10 ευρώ με ΦΠΑ, για το 2021 σε 29.922.462,59 ευρώ με ΦΠΑ και για το 2022 σε 24.935.385,50 ευρώ με ΦΠΑ.

Ερωτώ, με τόσα λεφτά πόσα ανταλλακτικά θα μπορούσαμε να αγοράσουμε για τα τόσα πολλά λεωφορεία που ούτως ή άλλως έχουμε. Όπως δίνεται η δυνατότητα στα ΚΤΕΛ να προσλαμβάνουν οδηγούς, γιατί δεν έκανε κάτι αντίστοιχο η ΟΣΥ;

Και ο τραπεζικός όμιλος που συμφώνησε με διαδικασίες fast track να είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης (με το ύψος της χρηματοδότησης να μην ανακοινώνεται), για την προμήθεια 200 αστικών λεωφορείων από το ΚΤΕΛ Αττικής, Κορίνθου, Θήβας και Εύβοιας που θα κάνουν δρομολόγια στην Αθήνα από το τέλος Νοεμβρίου γιατί δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο για μια δημόσια στο κάτω- κάτω εταιρία όπως είναι ο ΟΑΣΑ ώστε να έρθουν καινούργια οχήματα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: Μήπως το αρμόδιο υπουργείο θα μπορούσε από τον Απρίλιο, ξέροντας όλοι ότι πάμε σε δεύτερο κύμα πανδημίας, να προσλάβει οδηγούς εκείνη την εποχή και να επισκευάσει τα λεωφορεία, αφού όπως φαίνεται «λεφτά υπάρχουν». 

Μήπως το σχέδιο εξαρχής ήταν να εισαγάγει τους ιδιώτες στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες; 

ΠΗΓΗ: topontiki.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου