Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Με πήλινα πόδια, η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ Αττικής για τον ΟΑΣΑ


Στον αέρα οι επίγειες συγκοινωνίες της Αττικής και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τα δρομολόγια των λεωφορείων για να μη στριμώχνονται οι επιβάτες. 

Το σχέδιο εκχώρησης λεωφορειακών γραμμών από τον ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ αδυνατεί να «πάρει μπρος», οι προμήθειες που ετοιμάζουν είναι ευάλωτες σε προσφυγές και η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικό plan B σε συνεργασία με ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ για τη θέση σε κυκλοφορία 200 οχημάτων ήδη πέρασε από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Η σύμβαση που έως τώρα έμενε επτασφράγιστο μυστικό αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, αλλά όσο γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες τόσο αυξάνονται τα ερωτήματα και πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι το όλο σύστημα στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια σκοτεινά σημεία:

Παραιτήσεις οδηγών: 
Για να λειτουργήσει το σύστημα και να αποδώσει συγκοινωνιακό έργο χρειάζεται πρωτίστως λεωφορεία και οδηγούς. 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής είχε εξαγγείλει ότι αυτή την εβδομάδα θα είχαν φτάσει 50 λεωφορεία, όμως στους δρόμους βρίσκονται μόλις 24. Και από αυτά όμως λειτουργεί ένα μέρος, καθώς δεν έχει προσληφθεί προσωπικό, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι παραιτήσεις οδηγών λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν.

Προμήθειες ΚΤΕΛ: 
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, τα ΚΤΕΛ θα πρέπει να προμηθευτούν συνολικά 200 λεωφορεία. Κατά πληροφορίες, οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ που εμπλέκονται έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες σε κόστος που δεν δημοσιοποιείται. Υποτίθεται πως η κυβέρνηση ανέθεσε το έργο στα ΚΤΕΛ ώστε η προμήθεια να γίνει χωρίς διαγωνισμό και τις παρεπόμενες καθυστερήσεις.

Μπορούν όμως τα ΚΤΕΛ να λειτουργήσουν ως μια οποιαδήποτε επιχείρηση και να κάνουν προμήθειες κατά το δοκούν; 

Σύμφωνα με παλαιότερες γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις που αφορούν προμήθειες των κατά τόπους ΚΤΕΛ, αυτά αποτελούν «αναθέτουσες αρχές» ως «οργανισμοί δημοσίου δικαίου». 

Αυτό συνέβη το 2014, όταν τα ΚΤΕΛ ξεκίνησαν διαγωνισμούς για τηλεματικές υπηρεσίες που προκάλεσαν πλήθος καταγγελιών από τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Τα ΚΤΕΛ ασκούν δημόσια υπηρεσία κατά κρατική παραχώρηση, λαμβάνουν επιχορηγήσεις και διαχειρίζονται ειδικούς λογαριασμούς, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία 2004/17 έχει αποφανθεί ότι τα ΚΤΕΛ είναι αναθέτοντες φορείς στον τομέα των μεταφορών. Εξαιρούνται λοιπόν τα ΚΤΕΛ από τις διαδικασίες των διαγωνισμών λόγω πανδημίας;

Στο σχετικό ερώτημα που υποβάλαμε στο υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών, η απάντηση ήταν πως δεν τίθεται θέμα καθώς η σύμβαση ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Όμως, η σύμβαση δεν φαίνεται να αγγίζει το πώς και με ποιους όρους θα προμηθευτούν εκείνα τα λεωφορεία. Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν τα ΚΤΕΛ μισθώσουν λεωφορεία από την Α εταιρεία, αλλά η Β προσφύγει στα δικαστήρια και ακυρώσει την προμήθεια επειδή δεν έγινε διαγωνισμός;

Έριδες υπεργολάβων: 
Η σύμβαση, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών, υπεγράφη με το ΚΤΕΛ Αττικής, όμως είναι γνωστό ότι θα λειτουργήσουν ως «υπεργολάβοι» τρία ακόμη ΚΤΕΛ (Κορινθίας, Εύβοιας, Θηβών). 

Όσο περνούν οι ώρες και γίνονται γνωστοί οι όροι της σύμβασης, όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται πώς θα βγει το έργο με το τίμημα του 1,41 ευρώ/χιλιόμετρο, ενώ απειλούνται καβγάδες καθώς ορισμένα ΚΤΕΛ αντιλαμβάνονται πως κάποια άλλα εξασφάλισαν μεγαλύτερο έργο και θα εισπράξουν μεγαλύτερα ποσά.

Απώλειες εσόδων: 
Τα λεωφορεία που έρχονται με ρυθμό χελώνας δεν διαθέτουν σύστημα ακύρωσης εισιτηρίων και οι επιβάτες κινούνται δωρεάν. Αυτό σημαίνει πρόσθετες απώλειες εσόδων για τον ΟΑΣΑ που ξηλώνει ήδη ακυρωτικά από 120 δικά του λεωφορεία. 

Θα πρέπει όμως, εκτός από μηχανήματα, να συνδεθούν και με το σύστημα τηλεματικής που συντηρούν συγκεκριμένες εταιρείες έναντι αμοιβής. Εάν την αμοιβή αυτή αναλάβει ο ΟΑΣΑ, μαζί με εκείνη για την προμήθεια των χάρτινων εισιτηρίων, αυτό θα οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος για το Δημόσιο. 

Πάντως, τα ΚΤΕΛ προτίθενται να αποφύγουν το πλήρες κόστος για την τηλεματική και αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσφυγές από εταιρείες πληροφορικής.

Ως εταιρικές οντότητες, τα ΚΤΕΛ έχουν ένα βαρύ παρελθόν από προβληματική οικονομική διαχείριση και κρατική παρέμβαση για να μην καταρρεύσει το σύστημα, ενώ η Δικαιοσύνη έχει πολλάκις ασχοληθεί με υποθέσεις (αλληλο)καταγγελιών. 

Από την άλλη πλευρά, τα ΚΤΕΛ έχουν συνηθίσει να λειτουργούν από τους μετόχους που είναι οι ίδιοι οδηγοί των οχημάτων ή μπορεί να απασχολούν και κάποιον υπάλληλο.

Πώς θα μπορέσουν τώρα να διαχειριστούν τους 550 εργαζομένους για να κινηθούν τα 200 λεωφορεία; Για την τήρηση των βαρδιών σύμφωνα με τον ΚΟΚ και να μην κοιμούνται οι οδηγοί στο τιμόνι λόγω υπερωριών, οι συγκοινωνιακοί φορείς απασχολούν ολόκληρες υπηρεσίες. Θα καταφέρουν να στήσουν κάτι αντίστοιχο τα ΚΤΕΛ ή θα το αναθέσουν και αυτό στο Δημόσιο;

Στον χορό και τα τουριστικά λεωφορεία
Διαγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που ναυλώνουν τουριστικά λεωφορεία επεξεργάζεται η κυβέρνηση, έχοντας ήδη φτάσει σε συμφωνία με τη Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ). 

Το ερώτημα είναι εάν αυτό θα λειτουργήσει ως plan B εν όψει κατάρρευσης της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ. Διότι υπάρχει και η περίπτωση να κρατηθεί πάση θυσία η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ αφού το Δημόσιο αναλάβει πρόσθετο κόστος και εκείνη με τα τουριστικά να έρθει να αφαιρέσει ένα ακόμη κομμάτι από τους δημόσιους συγκοινωνιακούς φορείς.

Η ΓΕΠΟΕΤ είχε κινηθεί από κοινού με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών ανακοίνωσε τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ. 

Έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, δηλώνοντας «έκπληξη και αγανάκτηση» για την «απαράδεκτη ενέργεια απευθείας ανάθεσης του αστικού συγκοινωνιακού έργου της Αττικής στα ΚΤΕΛ».

Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, η διαμαρτυρία των τουριστικών επιχειρήσεων έπιασε τόπο και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ο διαγωνισμός για ακόμη 200-250 λεωφορεία που θα αναλάβουν και εκείνα έργο από τον ΟΑΣΑ. 

Η διαφορά είναι ότι αυτό δεν θα γίνει με απευθείας ανάθεση, αλλά με διαγωνιστική διαδικασία, ενδεχομένως φαστ τρακ με επίκληση της πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις των τουριστικών πούλμαν διψούν λόγω πτώσης του τουρισμού για συγκοινωνιακό έργο, αλλά πρέπει να μισθώσουν λεωφορεία αστικού τύπου καθώς αυτά που διαθέτουν δεν είναι κατάλληλα. 

Επιχειρηματίες του χώρου, πάντως, εκτιμούν ότι θα εξασφαλίσουν τιμές υψηλότερες από το 1,41 ευρώ/χιλιόμετρο των ΚΤΕΛ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου