Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Μετρό Αθήνας: Επόμενος στόχος, η επέκταση της Γραμμής 4 στην Κηφισίας

Αδιαμφισβήτητα το μεγάλο νέο της περασμένης εβδομάδας, ήταν η “απελευθέρωση” του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Άκτωρ και Αβαξ απέσυραν τις προσφυγές τους, ανοίγοντας την πόρτα στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας που είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Μάλιστα όπως έχει ήδη διαρρεύσει είναι θέμα ημερών και στόχος είναι η σύμβαση να έχει υπογραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Εφόσον δεν έχουμε άλλες προσφυγές στην προσυμβατική διαδικασία, το μέτωπο της γραμμής 4 έχει ξεκάθαρα ανοίξει. 

Πριν από ένα μήνα είχαμε γράψει εδώ στο ypodomes.com πως ο εγκλωβισμός του διαγωνισμού “εγκλωβίζει” αντίστοιχα τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου Μετρό της Αθήνας. 

Η ίδια ισχύς, η ίδια δυναμική ισχύει για την αντίστροφη κατάσταση. Δηλαδή η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Γραμμή 4, ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο για τις επόμενες επεκτάσεις του Μετρό και αυτό θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα και με ταχύτητα.

Η ουσία της υπόθεσης είναι το πως προγραμματίζεται να γίνει αυτό. Η “χαμένη δεκαετία”, έφερε συνωστισμό έργων που μπλόκαραν, δεν περπάτησαν, άργησαν υπερβολικά ή αναβλήθηκαν. Αυτό όμως, όπως σε όλα τα πράγματα στη φύση, προκαλεί ως αλυσιδωτή αντίδραση το μπλοκάρισμα της επόμενης γενιάς έργων.

Σήμερα επικεντρωνόμαστε στο Μετρό και δεδομένης της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης των επόμενων μεγάλων έργων. 

Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανένας πως μετά από 20 χρόνια αναμονής, ήρθε η ώρα για την Β`φάση της Γραμμής 4 που δεν είναι άλλη από την κάλυψη της Λεωφόρου Κηφισίας. 

Ο σημαντικότερος άξονας που ενώνει το κέντρο με τα βόρεια προάστια αν και υπήρξε στόχος της Αττικό Μετρό και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τη χώρα από το 2000 όταν και άνοιξαν οι γραμμές 2 και 3, έμεινε στο παρασκήνιο.

Επόμενη στάση: Επέκταση προς τα βόρεια 
Τώρα όμως είναι φανερό ότι θα πρέπει να είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητα στην Αθήνα. Η επέκταση αυτή εκτός από την κάλυψη της Λ. Κηφισίας μέχρι τη σύνδεση της με την Αττική Οδό, συνεχίζει βόρειο-δυτικά και μέσω Αμαρουσίου και Πεύκης, φτάνει στη Λυκόβρυση τερματίζοντας στην Εθνική Οδό.

Είναι μία υπέρ απαραίτητη προσθήκη για την περαιτέρω αποσυμφόρηση των οδικών αξόνων της πόλης μιας και πέρα από την προφανή αξία της δημιουργίας νέων σταθμών κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας, τερματίζοντας στη Λυκόβρυση δημιουργεί ένα νέο συγκοινωνιακό κόμβο στον Κηφισό. 

Θα είναι άλλωστε ο πρώτος σταθμός Μετρό που θα είναι τόσο κοντά στην Εθνική Οδό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πρώτη φορά μιας αποσυμφόρησης του άξονα αυτού.

Η επέκταση αυτή επίσης εξυπηρετεί και τη διασύνδεση της γραμμής 4 στο σταθμό Κατεχάκη με τη γραμμή 3 (που πολύ σωστά έχει ειπωθεί ότι αποτελεί σφάλμα που δεν προστέθηκε στην α` φάση του έργου), στο σταθμό Κηφισίας με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (σε ένα πολύ βασικό κόμβο της πρωτεύουσας) και στο σταθμό Μαρούσι με τη γραμμή 1, επιτυγχάνοντας την λειτουργία ενός ενιαίου δικτύου συγκοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων.

Η επέκταση αυτή διαθέτει 11 σταθμούς (Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθέη, Σίδερα, Ολυμπιακό Στάδιο, Παράδεισος, ΟΤΕ, Μαρούσι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Εθνική Οδός) και μήκος 14χλμ. Το κόστος του εκτιμάται σε περίπου 1,1 δισ.ευρώ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου