Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Το Yπ. Μεταφορών, ζητεί συνδρομή της αυτοκινητοβιομηχανίας για ηλεκτρικά λεωφορεία

Ανοιχτή πρόσκληση στην αυτοκινητοβιομηχανία απηύθυνε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών με στόχο να του παραχωρηθούν για δοκιμαστική κυκλοφορία στην Αθήνα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία έως τo τέλος Ιουνίου 2021.

Ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, έχει ήδη εξαγγείλει σε δηλώσεις του ότι από τον Ιούλιο θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Αθήνας δύο ηλεκτρικά λεωφορεία και μάλιστα διαφορετικής τεχνολογίας, ένα ευρωπαϊκών και ένα κινεζικών προδιαγραφών. 

Ωστόσο, ο στόχος του Ιουλίου είναι μάλλον δύσκολο να πιαστεί καθώς, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν ακόμα οι σχετικές συμφωνίες.

Στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, η πιλοτική δρομολόγηση των ηλεκτρικών λεωφορείων στην πρωτεύουσα συνδέεται ευθέως με τον διαγωνισμό προμήθειας οχημάτων που θα ενισχύσουν το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο ύστερα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων - φόρτισης, είναι αναγκαία η δοκιμαστική κυκλοφορία οχημάτων κατά μήκος κατάλληλων διαδρομών από φέτος το καλοκαίρι έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία και στο εγχείρημα αυτό, η συμβολή του κλάδου της Αυτοκινητοβιομηχανίας και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων είναι καθοριστική. Η δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων λεωφορείων μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από τις ευγενικές χορηγίες σας».

Στόχος είναι τα λεωφορεία που θα παραχωρηθούν να δρομολογηθούν πιλοτικά από τον ΟΑΣΑ σε γραμμές σχετικά μικρού μήκους που θα εξυπηρετούν το κέντρο της Αθήνας.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό που προετοιμάζεται, θα αφορά περίπου 1.300 οχήματα εκ των οποίων ποσοστό που φτάνει το 60% θα ενισχύσει τις οδικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις και υπολογίσιμος αριθμός του συνόλου των λεωφορείων -περίπου 300- θα αφορά ηλεκτρικά οχήματα.

Άλλωστε ήδη προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2025 το 33% των προμηθειών σε λεωφορεία θα αφορά «καθαρά» οχήματα, δηλαδή μηδενικών ή μειωμένων ρύπων και έως το 2030 το 47%. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου