Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Αυθαίρετες μειώσεις και καταργήσεις δρομολογίων από τα ΚΤΕΛ εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει η ΟΣΜΕ

«Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών της χώρας παραμένουν εντελώς αποκλεισμένοι από τα αστικά κέντρα και έχουν αξεπέραστες δυσκολίες στο να προμηθευτούν τα απαραίτητα ή και να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»

Σε μία σοβαρή καταγγελία προβαίνει, μέσω επιστολής της προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών (6/4/20), η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ). Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αρκετά ΚΤΕΛ δεν έχουν απλώς μειώσει τα δρομολόγια, αλλά τα έχουν καταργήσει ολοσχερώς, ιδίως αυτά που πραγματοποιούνται σε άγονες διαδρομές.

«Αυτό έχει ως συνέπεια οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών πολλών νομών της χώρας μας να παραμένουν εντελώς αποκλεισμένοι από τα αστικά κέντρα και να έχουν αξεπέραστες δυσκολίες στο να προμηθευτούν τα απαραίτητα ή και να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Οι εναλλακτικές για τη μετακίνησή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, αφού όλοι αποφεύγουν το συγχρωτισμό, ενώ επίσης απαγορεύεται σε ένα όχημα να επιβαίνουν περισσότερα από δυο πρόσωπα», εξηγεί η Ομοσπονδία.

Με άλλα λόγια, τονίζει η ΟΣΜΕ, ένα μέρος του πληθυσμού δεν έχει σήμερα καμία πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της συγκοινωνίας.

Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων θυμίζει ότι «ο χαρακτήρας των ΚΤΕΛ ως επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας συνεπάγεται την υποχρέωσή τους να παρέχουν τη δημόσια υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί από την Πολιτεία στον καθορισμένο ελάχιστο αριθμό δρομολογίων, ώστε να καλύπτονται ο ανάγκες των πολιτών, ακόμα και αν προσωρινά το έργο δεν είναι κερδοφόρο».

«Σε κάθε περίπτωση», επισημαίνει η ΟΣΜΕ, «δεΝ μπορούν αυθαιρέτως, χωρίς καμία έγκριση από την Πολιτεία, να μειώνουν ή να καταργούν εντελώς δρομολόγια αφήνοντας κυριολεκτικά στην τύχη τους εκείνους που κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά».

Η ΟΣΜΕ καλεί τον Κ. Αχ. Καραμανλή «να επιληφθεί του θέματος και να ελεγχθούν ιδίως τα ΚΤΕΛ που έχουν περικόψει ολοσχερώς δρομολόγια προς διάφορους προορισμούς». 

«Ακόμα και η προσωρινή μείωση του αριθμού των δρομολογίων αποτελεί αρμοδιότητα της Πολιτείας, η οποία στην παρούσα φάση έχε αφεθεί στην ανεξέλεγκτη διακριτική ευχέρεια των Διοικήσεων των ΚΤΕΛ. Διοικήσεων οι οποίες δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προνόμια που απολαμβάνουν από την Πολιτεία συνεπάγονται και υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο τόσο σκληρά δοκιμάζεται αυτή την περίοδο», καταλήγει η επιστολή της ΟΣΜΕ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου