Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ισχύουν οι παλιές κάρτες μετακίνησης ΑΜΕΑ σε Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας

 Οι κάρτες μετακίνησης ΑΜΕΑ 2018 ισχύουν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2019, και οι οδηγοί των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Νομό Μεσσηνίας, δηλαδή τα λεωφορεία του Υπεραστικού και του Αστικού ΚΤΕΛ, οφείλουν να τις δέχονται.

Η υπενθύμιση αυτή είναι αναγκαία, καθώς έφτασε στην “Ε” περιστατικό με οδηγό του αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας ο οποίος δεν δέχτηκε την κάρτα μετακίνησης επιβάτη με αναπηρία, ενώ αυτό φαίνεται να έχει συμβεί και σε άλλους επιβάτες ΑΜΕΑ.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Θανάση Πατικόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχει δοθεί παράταση και οι κάρτες μετακίνησης του 2018 για άτομα με αναπηρίες ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου. 

Μάλιστα τόνισε πως έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές για το θέμα αυτό στους οδηγούς, ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα τις κάρτες, αλλά και να δείχνουν ελαστικότητα σε περιπτώσεις που κάποιος την ξέχασε και πάει να επιβιβαστεί.

“Ένας άνθρωπος με κάποιας μορφής αναπηρία φαίνεται και οι εντολές μας είναι σαφείς προς τους οδηγούς, οι οποίοι οφείλουν να είναι πιο ελαστικοί με άτομα ευπαθών ομάδων”, παρατήρησε ο ίδιος. Εξάλλου, διευκρίνισε, “μπορούν να μπαίνουν και να μετακινούνται με τις αστικές γραμμές, αφού έχει δοθεί παράταση κι είναι γνωστό και σε εμάς”, πρόσθεσε. 

Ο κ. Πατικόπουλος καταδίκασε όποια τέτοια αντίδραση υπήρξε και παρότρυνε οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία ή άλλο επιβάτη δεχτεί συμπεριφορά τέτοια που να τον προσβάλλει στις αστικές συγκοινωνίες της Καλαμάτας να τον βρει στο γραφείο του. 

“Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για να ακούσω τους πολίτες οι οποίοι έχουν κάποιο παράπονο, και ειδικά ανθρώπους με αναπηρίες, που οφείλουμε να φροντίζουμε για την ελεύθερη μετακίνησή τους και να τους φερόμαστε με σεβασμό”, τόνισε ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ.

Ο Νίκος Καραλής, πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου, σχολίασε σχετικά ότι κακώς οδηγός, είτε του Υπεραστικού είτε του Αστικού ΚΤΕΛ, αρνήθηκε να δεχτεί την κάρτα μετακίνησης ΑΜΕΑ του 2018, καθώς έχει δοθεί παράταση. 

Μάλιστα σημείωσε οι κάτοχοι των καρτών μπορούν οποιαδήποτε στιγμή μέχρι το τέλος του χρόνου να πάνε και να τη θεωρήσουν στα ΚΕΠ ή εναλλακτικά στις Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειακών Ενοτήτων. 

Παρατήρησε ακόμα ότι και να έχει λήξει η κάρτα μετακίνησης κάποιου ΑΜΕΑ, ο οδηγός μπορεί να δείξει ευαισθησία και να παρακινήσει το άτομο αυτό να τη θεωρήσει μέχρι την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες. 

“Τα άτομα με αναπηρία να τα προσέχουμε, διότι κάποιος υγιής σήμερα μπορεί να βρεθεί αύριο στη θέση αυτού του ανθρώπου και να μην έχει θεωρήσει την κάρτα του”, είπε καταλήγοντας ο Ν. Καραλής. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου