Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Τίτλοι τέλους στον περίφημο διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια. Το project για το οποίο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είχε προωθήσει ως ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα δορυφορικών-ηλεκτρονικών διοδίων, είχε άδοξο τέλος λόγω ...ΣτΕ. 

Όπως ήδη σας είχε πληροφορήσει το ypodomes.com, ο διαγωνισμός είχε κολλήσει από προσφυγή στο ΣτΕ της Μυτιληναίος (μία από τις συμμετέχουσες) η οποία και έγινε δεκτή, στέλνοντας τον διαγωνισμό στον ...κάλαθο των αχρήστων.

Η προσφυγή έχει ως κύριο αντικείμενο την αμφισβήτηση του τρόπου αξιολόγησης της τεχνικής προσφοράς, σημειώνοντας μάλιστα ότι η προσφοράς της (της Μυτιληναίος) ήταν κατά 70εκατ.ευρώ φθηνότερη αλλά δεν προτιμήθηκε. 

Να θυμίσουμε ότι από την σχετική διαδικασία μειοδότρια είναι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και η απόφαση πιθανώς να κρίνει και το μέλλον του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός για τον οποίο οι παραχωρησιούχοι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί από την αρχή της διαδικασίας, καθώς ήταν περίπλοκος. Για να μπορούσε να εφαρμοστεί θα έπρεπε να τροποποιηθούν στο σύνολο τους οι συμβάσεις παραχώρησης, πράγμα όχι και τόσο εύκολο. 

Επίσης θα πρέπει να επανεγκριθούν τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν, δηλαδή ακόμα μία χρονοβόρα διαδικασία.

Και τώρα διαλειτουργικότητα 
Αυτό που πλέον προχωρά είναι η διαλειτουργικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπογράψει όλοι οι παραχωρησιούχοι για την εφαρμογή της χρήσης μίας συσκευής e-pass η οποία θα μπορεί να λειτουργεί σε όλους του αυτοκινητόδρομους. Σε αυτό το σύστημα εντάσσεται και η Εγνατία Οδός (ως δημόσιος αυτοκινητόδρομος).

Με λίγα λόγια με έναν ηλεκτρονικό πομποδέκτη θα μπορούν οι οδηγοί να κινούνται στο σύνολο των αυτοκινητόδρομων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας. 

Έχει ήδη επέλθει συμφωνία με το σύνολο των παραχωρησιούχων -πράγμα που μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί- και έχει βρεθεί λύση για τον διαμοιρασμό των εσόδων σε συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου