Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

«Γερασμένα» τα σχολικά λεωφορεία - Δρομολόγια από οχήματα ηλικίας 40 ετών

Με σχολικά λεωφορεία αρκετά εκ των οποίων είναι ηλικίας 35 και 40 ετών γίνονται πολλά από τα καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), ο οποίος ζητεί την θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την αντικατάσταση του στόλου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι το όριο ηλικίας των σχολικών λεωφορείων επιτρέπει την κυκλοφορία λεωφορείων έως 27 ετών. 

Ωστόσο και αυτό επί της ουσίας είναι πλασματικό και δεν προάγει την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών καθώς στην πραγματικότητα η ακριβής ηλικία ορισμένων σχολικών φτάνει τα 35-40 έτη καθώς το μέγιστο όριο της ηλικίας κρίνεται από την πρώτη κυκλοφορία του λεωφορείου στην Ελλάδα. 

Ωστόσο «σχεδόν όλα εξ αυτών εισάγονται μεταχειρισμένα και είναι οχήματα ήδη 10-15 ετών» αναφέρει.

«Η ηλικία προφανώς δεν επηρεάζει μόνο το παρουσιαστικό των σχολικών, αλλά επιβεβαιώνει την έλλειψη ασφαλούς τεχνολογίας, σωστής συντήρησης και τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τη μέγιστη ηλικία των σχολικών (ιδιόκτητων-κίτρινων ή ναυλωμένων) επείγει άμεσης αλλαγής από την Πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών. 

Προτείνει μάλιστα προκειμένου να μη βρεθούν σε αδιέξοδο τα σχολεία, την παροχή από την κυβέρνηση ισχυρών οικονομικών κινήτρων αντικατάστασης των παλαιών λεωφορείων με καινούργια, πλέον ασφαλή και καθαρά οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο ηλικίας των οδηγών των λεωφορείων βάσει του νόμου 4530 του 2018 είναι τα 55 έτη, με δυνατότητα παράτασης ως τα 67 έτη, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια υγείας βάσει των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου