Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Αυξάνονται οι μισθοί υψηλόβαθμων στελεχών στις μεγάλες ΔΕΚΟ

Τον δρόμο για την αύξηση των αποζημιώσεων που δίδονται στα στελέχη των μεγάλων ΔΕΚΟ ανοίγει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Το προτελευταίο άρθρο (αρ. 212) του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εξαιρεί τις ΔΕΚΟ που είτε έχουν έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ είτε απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζομένους από τη διάταξη που θέτει ως ανώτατο πλαφόν αμοιβών για τα στελέχη τους τις αμοιβές που λαμβάνει ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου (ν. 4354/2015, αρ. 22, παρ. 1).

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τις ΔΕΚΟ που έχουν μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Ουσιαστικά δηλαδή στη ρύθμιση εμπίπτουν η ΔΕΗ, ο ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, οι πρόεδρος, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και ο εντεταλμένοι σύμβουλοι των ανωτέρω ΔΕΚΟ εντάσσονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 και πλέον θα μπορούν να λάβουν έως και το 90% των αμοιβών που λαμβάνουν οι επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, οι επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών τα μέλη του ΝΣΚ κ.ά.

Στην πράξη, οι ακαθάριστες αποδοχές των μάνατζερ των μεγάλων ΔΕΚΟ του υπερταμείου θα μπορούν να φτάσουν τις 7.500 ευρώ τον μήνα από περίπου 4.600 ευρώ που είναι σήμερα.

Την απόφαση για την αποζημίωση του στελέχους πλέον θα λαμβάνει η γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης (ΔΕΚΟ) και όχι μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) οι συναρμόδιοι υπουργοί, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

«Οι εν γένει αποδοχές και πρόσθετες μεταβλητές αμοιβών, απολαβών και αποζημιώσεων των ανωτέρων προσώπων καθορίζονται σύμφωνα με συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες απόδοσης και δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 90% του ανωτάτου ορίου των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (δηλαδή 8.314,56 ευρώ x 90% = 7.483,1 ευρώ)», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επί του σχετικού νομοσχεδίου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου