Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Ιωάννινα: Ηλεκτρονικό εισιτήριο και δωρεάν wi-fi στα αστικά λεωφορεία

Το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά και το νέο πρόγραμμα, που προκηρύχθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομίας για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την εγκατάσταση συστημάτων πληροφόρησης του κοινού στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, που χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους.

Το πρόγραμμα, μάλιστα, ήταν αίτημα της Ομοσπονδίας, που βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο εδώ και 1,5 χρόνο περίπου. 

Η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων του τομέα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών για την υιοθέτηση συστημάτων και την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης πληροφόρησης του επιβατικού κοινού και ηλεκτρονικού εισιτηρίου» ξεκινά στις 2 Ιουλίου και διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός φτάνει τις 330.000 ευρώ.

Ο φάκελος με την πρόταση θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τηλεματικής, που ήδη προσφέρει το Αστικό ΚΤΕΛ, ενημερώνοντας το επιβατικό κοινό μέσα από ηλεκτρονικές πινακίδες.

«Μας λύνει τα χέρια, για να μπούμε στην “επόμενη ημέρα” του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Είναι μικρή μεν η επιδότηση, αναμέναμε μεγαλύτερη, γιατί το έργο αυτό δεν αφορά μόνο τα ΚΤΕΛ αλλά και τον πολίτη, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν υπάρχει περιθώριο μέσω ΕΣΠΑ για μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Είναι όμως ένα πρώτο βήμα. Θα συντάξουμε τον φάκελο και θα βοηθήσει όλη την πόλη», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μουστακλής ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες όλα τα αστικά λεωφορεία θα προσφέρουν στους επιβάτες τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο. 

«Ήδη αυτές τις ημέρες ξεκινήσαμε και βάζουμε δωρεάν wifi στα πρώτα λεωφορεία. Είναι μια πρωτοπορία για εμάς. Το θέλαμε, το κάναμε πράξη, το προσφέρουμε στους πολίτες, γιατί θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο στην εποχή που διανύουμε», σημείωσε. Η υπηρεσία θα παρέχεται σε όλα τα αστικά λεωφορεία μέσα στις επόμενες δέκα περίπου ημέρες.

Σύγχυση λόγω... MOTIVATE 
Την ίδια ώρα, ο κ. Μουστακλής, μεταφέροντας εικόνες σύγχυσης που επικρατούν στους δρόμους της πόλης σε ότι αφορά τις διαγραμμίσεις θέσεων στάθμευσης, που έγιναν στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του δήμου Ιωαννιτών, κάλεσε τους οδηγούς να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή και να συνεχίζουν να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την επιλογή του προγράμματος να περιληφθούν και «παράνομες» θέσεις στάθμευσης, καθώς στόχος είναι η καταγραφή και η εξαγωγή συμπερασμάτων σε πρώτη φάση.

«Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την αντίδραση των πολιτών σε ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα του δήμου, με οδηγούς που παρκάρουν στις κίτρινες διαγραμμίσεις, όπου απαγορεύεται και θεωρούν ότι έχουν βρει πάρκινγκ. 

Στις θέσεις, με κίτρινη διαγράμμιση, όταν λειτουργήσει το σύστημα, θα ειδοποιείται ο δήμος ότι κάποιος έχει σταθμεύσει παράνομα. 

Ως οδηγοί, εξάλλου, πρέπει να γνωρίζουμε τον ΚΟΚ. Δεν μπορεί να σταθμεύουμε στις γωνίες, στα φανάρια, σε στάσεις ΚΤΕΛ. Πρέπει ο δήμος να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνουν οι γραμμές, τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται. Θα πρέπει και οι οδηγοί να κατανοήσουν ότι ο ΚΟΚ ισχύει. 

Είναι δυνατόν να παρκάρεις μπροστά στο φανάρι, τι στιγμή μάλιστα που υπάρχει σήμα ότι απαγορεύεται η στάθμευση;», σημείωσε. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου