Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Νέα εταιρεία για την λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης ιδρύει η Αττικό Μετρό

Στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας που θα αναλάβει την λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης προχωράει η Αττικό Μετρό, κατά τα πρότυπα της παλιάς ΑΜΕΛ που είχε ιδρυθεί για την λειτουργία του μετρό της Αθήνας.

Στην Αττικό Μετρό φαίνεται να επιλέγουν, τα έσοδα από το νέο φορέα να αποπληρώνουν τα δάνεια της Αττικό Μετρό, κάτι που ενώ προβλεπόταν στο μετρό της Αθήνας δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η ΑΜΕΛ, να εμφανίζει πλεόνασμα καθώς οι δαπάνες των δανείων βάρυναν την Αττικό Μετρό και κατ΄ επέκταση τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό εξηγεί και τον κόκκινο ισολογισμό της εταιρείας, της οποίας οι συσσωρευμένες ζημιές υπερβαίνουν τα 2 δις. ευρώ.

Για την νέα εταιρεία (ΟΣΥΘ - Οργανισμός Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) η Αττικό Μετρό σχεδιάζει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ 24 ατόμων. Προ ενός έτους είχε γίνει γνωστό ότι η Αττικό Μετρό διαπραγματευόταν συμφωνία με την ΣΤΑΣΥ με σκοπό να λαμβάνει έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των σταθμών.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση με τους εργαζόμενους, η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε ότι ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες για την είσπραξη εσόδων από την εκμετάλλευση καταστημάτων σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, διαφημίσεων και άλλων εσόδων από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Η Αττικό Μετρό έχει τροποποιήσει τους τελευταίους μήνες, το σχεδιασμό της για την παράδοση του έργου του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η εμπορική λειτουργία της γραμμής από την Νέα Ελβετία έως το Συντριβάνι τοποθετείται προς το Φθινόπωρο του 2020, παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη εορταστική φιέστα στην Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός παρότρυνε να ξεκινήσει αρχές της νέας χρονιάς.

Έξι μήνες αργότερα προγραμματίζεται να παραδοθούν οι επεκτάσεις προς Καλαμαριά με πέντε νέους σταθμούς. Ο σταθμός της Βενιζέλου, ο οποίος λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων έχει μείνει πολύ πίσω, αναμένεται να παραδοθεί τελευταίος, το 2023.

Τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε ότι τον προσεχή Μάρτιο θα φτάσουν οι πρώτοι συρμοί στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου