Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Κύπρος: Πρεμιέρα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα λεωφορεία της Λευκωσίας

Σε εφαρμογή τέθηκε από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου η λειτουργία του νέου συστήματος εισιτηρίου για τα αστικά λεωφορεία της Λευκωσίας. 

Με το νέο σύστημα καταργούνται τα παλιά χάρτινα εισιτήρια με τις περισσότερες μετακινήσεις να γίνονται με τη χρήση των πλαστικών καρτών ‘motion card’.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιούνται τρεις τύποι ηλεκτρονικού εισιτηρίου:
Προσωποποιημένη κάρτα: Πλαστική κάρτα που περιλαμβάνει τα στοιχεία και τη φωτογραφία του κατόχου και μπορεί να φορτιστεί με όλους τους τύπους εισιτηρίων. 

Σε περίπτωση απώλειας μπορεί να γίνει επανέκδοση. Κατά την έκδοση απαιτείται μόνο η ταυτότητα ή το διαβατήριο ενώ είναι υποχρεωτική για όσους δικαιούνται εκπτωτικά εισιτήρια.

Ανώνυμη κάρτα: Πλαστική κάρτα όπως η προηγούμενη χωρίς όμως κάποιο στοιχείο κατόχου. Απαιτούνται 2 ευρώ κατά την αγορά της κάρτας.

Χάρτινο εισιτήριο: Τα χάρτινα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα εκδίδονται αποκλειστικά από τους οδηγούς λεωφορείων και θα χρησιμοποιούνται ως απλά εισιτήρια. 

Επιβάτες που θέλουν εισιτήρια περιόδου (εβδομαδιαία, μηνιαία κλπ) θα πρέπει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα.

Η κάθε κάρτα δίνει τη δυνατότητα για φόρτιση μέχρι και τριών διαφορετικών εισιτηρίων.

Σε λίγο καιρό αναμένεται να είναι διαθέσιμη και η υπηρεσία “e-wallet” ώστε οι κάρτες να φορτίζονται και με χρηματικό ποσό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσωποποιημένες κάρτες, η χρέωση θα γίνεται ανάλογα με τη συχνότητα μετακίνησης, ενώ για τις ανώνυμες κάρτες η κάθε μετακίνηση θα χρεώνεται το ίδιο.  

Επίσης, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα εφαρμογή ‘CYPRUS BUS’ για να δουν ζωντανά το χρόνο άφιξης δρομολογίων στις στάσεις, να λάβουν πληροφορίες δρομολογίων για όλα τα λεωφορεία της Κύπρου.

Το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είχε προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση 85% από την Ε.Ε.) και αφορά όλες τις αστικές συγκοινωνίες καθώς και τα υπεραστικά λεωφορεία της Κύπρου.

Ενημερωτικό φυλλάδιο, πληροφορίες για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια του ΟΣΕΛ 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου