Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ο ακήρυχτος πόλεμος για τον 13ο και τον 14ο μισθό στο δημόσιο

Ενώ αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για τον 13ο και τον 14ο μισθό, η ομοσπονδία των εργαζομένων, ωθεί στην κατάθεση αγωγών – Στα 800 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος – Με «νομοσχέδιο» θα απαντήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση «ήττας».

Το θέμα της επιστροφής του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο, συνιστά επί τους ουσίας έναν ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και την κυβέρνηση ο οποίος μάλιστα από χθες έχει μπει στην επόμενη φάση. Η ΑΔΕΔΥ ωθεί πλέον ανοικτά τους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικήσουν μέσω των δικαστηρίων τον 13ο και τον 14ο μισθό. Η κυβέρνηση έχει ήδη υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος –ουσιαστικά θα πρέπει να επιστραφούν 1000 ευρώ σε κάθε δημόσιο υπάλληλο ανά έτος- και καταστρώνει τη στρατηγική της.

Η στρατηγική αυτή συνοψίζεται στα εξής: τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε ετήσιες δόσεις ώστε να μην εκτροχιαστούν οι προϋπολογισμοί ενώ για το χρονικό διάστημα από εδώ και στο εξής, θα διερευνηθεί λύση μέσω Βουλής. Στην πραγματικότητα, θα επιδιωχθεί να ψηφιστεί ένας νέος νόμος που θα τροποποιεί το ύψος των δώρων ώστε να μην είναι μεγάλο το βάρος για τον προϋπολογισμό. Αλλωστε, και η απόφαση του ΣτΕ θα λέει ότι πρέπει να καταβάλλεται 13ος και 14ος μισθός. Δεν θα λέει όμως και ποιο θα είναι το ύψος αυτού.

Ως τις 15 Μαρτίου του 2019 όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καλούνται να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά. Αυτό ζητεί η ΑΔΕΔΥ μετά την γνωμοδότησή της νομικής υπηρεσίας της για την διεκδίκηση, αναδρομικά των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων.

Συστήνεται στις αγωγές αυτές ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από 1-1-2013 και εφεξής.

Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση κοινοποίησε τη Δευτέρα τη σχετική νομική γνωμοδότηση προς τις ομοσπονδίες – μέλη της, μετά την επίσπευση της εκδίκασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της υπόθεσης για τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 4093/2012 που κατάργησε εντελώς τα δώρα και το επίδομα αδείας (500+250+250 ευρώ).

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, η επαναφορά του συνόλου του 13ου και 14ου μισθού είναι στην προμετωπίδα των αιτημάτων και θα αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και στην επικείμενη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομικών.

Η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (τα 1.000 ευρώ δηλαδή, 500+250+250) που έγινε με τον Νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική. Οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον Ν. 3833/10 και τον Ν. 3845/10 είχαν κριθεί με παλιότερη απόφαση του 2015, του ΣτΕ, συνταγματικές.

Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά. Τα χρήματα που μπορούν να διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η επιστρο φή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα αδείας) για τα έτη 2013-2018.

Όπως επισημαίνεται, «όσοι έχουν ασκήσει αγωγές ή άλλα ένδικα βοηθήματα μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, μπορούν να επικαλεσθούν την κηρυχθείσα αντισυνταγματικότητα και να διεκδικήσουν τις οικείες αξιώσεις τους για το χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ (αναδρομικά δηλαδή), ενώ αντίθετα όσοι ασκήσουν αγωγές μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ απαγορεύεται να επικαλεστούν την αντισυνταγματικότητα των οικείων διατάξεων, εγείροντας αξιώσεις για το χρονικό διάστημα πριν από τη δημοσίευσή της».

Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στη γνωμοδότηση ότι η άσκηση αγωγών για διεκδίκηση των επιδομάτων εορτών και αδείας μπορεί να γίνει όχι μόνο για το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.



πηγη


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου