Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Κύπρος: Κίνδυνος για «χειρόφρενο» στις δημόσιες συγκοινωνίες

Το θέμα της ανάκτησης των υπερπληρωμών στους έξι οργανισμούς λεωφορείων, που ξεκινούν από τον τρέχοντα μήνα, απασχόλησε χθες επείγουσα σύσκεψη στο Προεδρικό, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά, από αίτημα της Υπουργού Μεταφορών, και σ’ αυτή παραβρέθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής.

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη προειδοποιήσεις ότι οι αποκοπές, που θα γίνουν από τις μηνιαίες αποζημιώσεις στην κάθε μία από τις έξι εταιρείες, οδηγεί κατευθείαν κάποιες από αυτές σε άμεσο κλείσιμο, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο για γενικό μπλακ άουτ στις δημόσιες συγκοινωνίες, γεγονός που θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, πέραν των 1.000 εργαζομένων και την καθημερινή διακίνηση περίπου 25.000 - 30.000 μαθητών, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, θα καλέσει τις αμέσως επόμενες μέρες τους εκπροσώπους των έξι εταιρειών, για να σώσουν ότι ακόμα μπορεί να σωθεί.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η Υπουργός αναφέρθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας και να δούμε πώς έχει η κατάσταση, μετά την απόφαση της Επιτροπής των Κριτών, στην οποία είχαν από κοινού καταφύγει και οι ανάδοχοι και το κράτος για να επιλύσει τη μεταξύ τους οικονομική διαφορά, που είχε προκύψει σε σχέση με τις υπερπληρωμές δήλωσε η κα Αναστασιάδου.

Η απόφαση είναι δεσμευτική, είπε, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να προσφύγει κάποιος στο Δικαστήριο και οι εταιρείες έχουν ειδοποιήσει ότι θα καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, πλην της ΟΣΥΠΑ, η οποία είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία στη διάρκεια της.

Έχουμε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών, ότι υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο ποσό ως οφειλόμενο προς το κράτος, το οποίο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά να διεκδικηθεί από τις εταιρείες, που το οφείλουν.

Αυτό, είπε, θα γίνει με τρόπο, που να μην ασφυκτιούν οι εταιρείες, θα τους δοθούν ευκαιρίες και διευκολύνσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους.

Αν δεν μπορέσουν, πρόσθεσε, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, έχουμε μελετήσει εναλλακτικές επιλογές.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου