Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Η εκπληκτική ιστορία της προσθήκης του σταθμού ΕΛΙΚΩΝΟΣ

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για παρεμβάσεις από ομάδες πολιτών οι οποίες συνήθως αντιτίθενται σε έργα και προσπαθούν να τα σταματήσουν κυρίως μέσω της δικαστικής οδού. 

Λίγες φορές όμως έχουμε ακούσεις για ομάδα πολιτών η οποία υποστήριξε ένα έργο, διεκδίκησε να το "εμπλουτίσει" και τελικά τα κατάφερε έχοντας στο πλευρό της τους πάντες.

Αυτό θα κάνουμε σήμερα στο ypodomes.com, θα ακούσουμε την εκπληκτική ιστορία της επιτυχούς διεκδίκησης της πρόσθεσης του σταθμού Ελικώνος, στην πρώτη φάση της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. 

Αυτή την ιστορία διηγήθηκε στον Νίκο Καραγιάννη, ο Στρατής Σταυρουλάκης, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης που διεκδικήθηκε μέσα από την Επιτροπή Κατοίκων Κυψέλης - Γαλατσίου. 

Η ιστορία αυτή ξεκινά κάπου στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, πέρασε μέσα απο απογοητεύσεις, όμως η επιμονή και η συστηματικά καλή προσπάθεια και προθέσεις τελικά απέδωσαν.

Ν.Κ: Πως προέκυψε η ιδέα αυτού του επιπλέον σταθμού στη Γραμμή 4; 

Στρατής Σταυρούλάκης: Από επαφές που είχαμε με παράγοντες της περιοχής, περίπου το 2008 ενημερώθηκα ότι υπήρχε μία προσπάθεια του Δήμου Γαλατσίου να προστεθεί στο Πάρκο Πάρνηθος ένας ακόμα σταθμός. 

Εκείνη την εποχή ακόμα σχεδιαζόταν η γραμμή και ήταν στα αρχικά της στάδια. Ξεκίνησα να έχω κάποιαν επικοινωνία με στελέχη της Αττικό Μετρό προκειμένου να διερευνήσω την πιθανότητα αν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. 

Με ενημέρωσαν τότε ότι είχαν γίνει κάποιες έρευνες και ότι ένας σταθμός στο συγκεκριμένο σημείο θα έβγαινε σε μεγάλο βάθος και πως η Αττικό Μετρό ήταν απορριπτική.

Ν.Κ: Αυτό όμως δεν σταμάτησε την προσπάθεια σας, έτσι; Το επόμενο βήμα πότε έγινε; 

Στρατής Σταυρούλάκης: Από εκεί και πέρα φτάνουμε στο 2010 όπου αρχίσαμε πλέον να ψάχνουμε κυρίως μέσω του διαδικτύου για κάποια βοηθητικά στοιχεία, να στηριχθούμε κάπου. Μέσα από εκεί άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος που υποστήριζε τη προσπάθεια αυτή. Κάπως έτσι γίναμε πολλοί, αλλά χωρίς να έχουμε καταφέρει να πείσουμε για το αίτημα μας. 

Φτάνοντας στο 2014, βρήκαμε την νυν βουλευτή κ. Αυλωνίτου, της μιλήσαμε, την πείσαμε για την αξία της διεκδίκησης μας και καταφέραμε να γίνει ερώτηση στη Βουλή μέσω των βουλευτών Καφαντάρη και Παναγούλη. Δυστυχώς η απάντηση που λάβαμε ήταν και πάλι απορριπτική από την Αττικό Μετρό.

Ν.Κ: Αυτό όμως ήταν ένα κομβικό σημείο καθώς αυτό έκανε πιο γνωστή αλλά και πιο επίσημη τη διεκδίκηση του σταθμού. 

Στρατής Σταυρούλάκης: Ακριβώς. Το είδαν πολλοί βουλευτές αλλά και πολύς κόσμος έμαθε τελικά τι είναι αυτό που ζητάμε. Αρχίσαμε να γινόμαστε γνωστοί και στα media, ένα εκ των οποίων και το δικό σας και αρχίσαμε να προβάλλουμε το αίτημα μας πιο τακτικά.

Ν.Κ: Όλα αυτά μέχρι το 2014. Το 2015 έχουμε νέα Κυβέρνηση. Εσείς πότε είδατε ότι μπορεί και να τα καταφέρετε, ποια ήταν η συνέχεια; 

Στρατής Σταυρούλάκης: Συνεχίσαμε την επαφή με την κ. Αυλωνίτου που έγινε βουλευτής, η οποία συνέχισε να μας υποστηρίζει. Ξεκινήσαμε συναντήσεις με φορείς, κάναμε εκστρατεία ενημέρωσης στην περιοχή και καταφέραμε να μαζέψουμε ένα μεγάλο αριθμό υπογραφών. Συνεχίσαμε να κάνουμε γνωστό το αίτημα μας.

Το κομβικό σημείο ήταν στις αρχές του 2017, όταν τελικά επιδώσαμε τις υπογραφές αυτές στον Πρωθυπουργό του οποίου το σπίτι είναι στην περιοχή. 

Αυτή η κίνηση ήταν αυθόρμητη και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί καταφέραμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον. Ενημερώσαμε την κ. Αυλωνίτου η οποία μας υποσχέθηκε να υποστηρίξει το αίτημα μας που είχε γίνει επίσημο.

Η συνέχεια ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Ότι δεν είχε γίνει σε 7 χρόνια έγινε σε 6 μήνες. Συναντήσαμε επίσημα σαν Επιτροπή πια, τους Δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου, την Περιφέρεια Αττικής και φορείς.

Από αυτές τις επαφές λήφθηκε θετική απόφαση για την προσθήκη του σταθμού Ελικώνος και από τους δύο Δήμους.

Ν.Κ: Εμείς κ. Σταυρούλακη έχουμε αρκετά χρόνια επαφής και γνώριζα το αίτημα σας, είναι προς τιμή σας ο τρόπος που υποστηρίξατε το έργο και η έγκριση και προσθήκη του σταθμού τελικά έγινε μετά την διεξαγωγή της Α`φάσης, πέρυσι τον Αύγουστο του 2017. Πείτε μας παρακαλώ πως έγινε αυτό. 

Στρατής Σταυρούλάκης: Πέρυσι το καλοκαίρι συναντήσαμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό τον κ. Παπαδόπουλο, αφού είχαμε ανταλλάξει αλληλογραφία που ζητούσαμε να προχωρήσει το αίτημα μας. 

Εκεί μας είπαν ότι τελικά θα το εξετάσουν το θέμα αλλά μας ζητήθηκε να περιμένουμε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για να μην κινδυνεύσει η προετοιμασία και διεξαγωγή της δημοπράτησης. Τότε αποφασίσαμε να περιμένουμε όσο χρειαστεί για να προφυλάξουμε το έργο.

Επίσης καταλάβαμε ότι έβλεπαν πλέον θετικά το αίτημα μας. Τον Ιούλιο σε ειδικό δημοτικό συμβούλιο στο Γαλάτσι, παρουσία και του κ. Παπαδόπουλου γίνεται ενημέρωση και λαμβάνεται η απόφαση για να προχωρήσει το αίτημα με κορυφαίο τον Δήμαρχο Γαλατσίου και με προφορική θετική απάντηση από πλευράς του κ. Παπαδόπουλου που ζητήθηκε να κάνουμε λίγο υπομονή.

Τον Αύγουστο παίρνουμε και την έγκριση για το σταθμό και από την Περιφέρεια και λίγες μέρες αργότερα έρχεται και η επίσημη απάντηση της Αττικό Μετρό, ότι ο σταθμός εντάσσεται πλέον στη δημοπράτηση της Α`φάσης και πως ξεκινάει άμεσα η σχετική μελέτη και η τροποποίηση της Περιβαλλοντικής Μελέτης προκειμένου το Φρέαρ που είχε χωροθετηθεί να γίνει πλέον ο 15ος σταθμός με την ονομασία ΕΛΙΚΩΝΟΣ.

Ν.Κ: Κρατήσατε ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση και ήταν μια μεγάλη επιτυχία για εσάς που καταφέρατε να πείσετε για ένα τόσο σημαντικό αίτημα. Το θέμα πλέον δρομολογήθηκε; 

Στρατής Σταυρούλάκης: Έχουμε ξεκαθαρίσει ναι. Σε αυτό μας βοήθησαν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εδώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω δημοσίως για την υποστήριξη στο αίτημα μας. 

Σήμερα μπορείτε να δείτε στον επίσημο χάρτη ότι υπάρχει κανονικά ο σταθμός ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ότι προχωρά ο σχεδιασμός και πρόκειται να είναι παρών στην Β`φάση του διαγωνισμού. Θεωρούμε ότι είναι μία σημαντική επιτυχία που αφορά όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και πιστεύουμε ότι η λειτουργία ενός σταθμού θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την βελτίωση του επιπέδου όχι μόνο στις μετακινήσεις των Κυψελιωτών και των Γαλατσιωτών αλλά και συνολικά στον τρόπο ζωής τους.

Θα ήθελα τέλος να προσθέσω ότι είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το πρόσφατο συνέδριο σας και εκεί μίλησα με τον Τομεάρχη Υποδομών της Ν.Δ. κ. Καραμανλή όπου σε σχετική μου ερώτηση, απάντησε πως εφόσον έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του σταθμού δεν πρόκειται να διακοπεί. Άρα θεωρώ ότι έχουμε και τη συγκατάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου