Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Κύπρος: Ήρθαν οι έξυπνες στάσεις λεωφορείων - Γράφουν το χρόνο αναμονής

Προχωράει κανονικά η εγκατάσταση του συστήματος τηλεματικής σε όλα τα λεωφορεία. Συνολικά το σύστημα θα τοποθετηθεί σε 700 λεωφορεία παγκύπρια και μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα λεωφορεία όλων των εταιρειών θα δέχονται ηλεκτρονικά εισιτήρια (πλαστική κάρτα, πλην του εισιτηρίου της διαδρομής ή μερικών διαδρομών που θα είναι χάρτινα), τα οποία οι επιβάτες θα ακυρώνουν κατά την είσοδό τους στο λεωφορείο.

Με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά θα υπάρχει επαρκής έλεγχος για τα εισιτήρια, τα οποία εκδίδουν οι εταιρείες δημόσιων μεταφορών και ακριβής γνώση του κόσμου που μεταφέρουν.

Επίσης, με το σύστημα αυτό θα καταγράφονται όλες οι κούρσες των δρομολογίων και θα μπορεί να βγει επίσης για πρώτη φορά με ακρίβεια το ακριβές ΚΑΧ της υπηρεσίας. Με αυτά τα δύο δεδομένα, θα κριθεί κατ΄ αρχήν η αποτελεσματικότητα όλων των διαδρομών, αλλά και το κόστος της υπηρεσίας.

Και application 
Το σύστημα τηλεματικής υποστηρίζει και μια άλλη έξυπνη λειτουργία, η οποία θα διευκολύνει το κοινό.

Την ένδειξη μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στις στάσεις και μέσω application στο κινητό αναφορικά με τον χρόνο προσέλευσης του λεωφορείου στην κάθε στάση. Ήδη ένα τέτοιο σύστημα έχει εγκατασταθεί στη Λευκωσία στις στάσεις λεωφορείου του Γενικού Νοσοκομείου.

Όπως μας δήλωσαν πολίτες που χρησιμοποιούν το λεωφορείο από το Γεν. Νοσοκομείο, είναι μεγάλη ευκολία να γνωρίζουν πότε θα περάσει το επόμενο λεωφορείο. Δεν χρειάζεται να στέκονται μέσα στον ήλιο ή στη βροχή, αφού στο μεσοδιάστημα που θα έρθει το λεωφορείο μπορούν να περιμένουν ήσυχοι στην αίθουσα αναμονής.

Η δική τους παρατήρηση είναι πως οι ηλεκτρονικές ενημερωτικές πινακίδες θα έπρεπε να μπουν κάθετα επί των πεζοδρομίων για να μπορούν να τις παρακολουθούν ενώ περιμένουν στη στάση.

Στο application, το οποίο ήδη λειτουργεί πιλοτικά, θα περιλαμβάνει όλες τις στάσεις της Κύπρου, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί ο επιβάτης να γνωρίζει τι ώρα θα περάσει το λεωφορείο για να πάει στη στάση χωρίς να χρειάζεται να περιμένει εκεί. Τοπογράφος καταγράφει αυτήν τη στιγμή όλες τις στάσεις των λεωφορείων παγκύπρια.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου