Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Λάρνακα: Ακατάλληλα λεωφορεία μεταφέρουν μαθητές στα σχολεία

Σοβαρά ζητήματα ασφάλειας προκύπτουν για τους μαθητές που διακινούνται καθημερινά με τα λεωφορεία των δημοσίων συγκοινωνιών.

Λεωφορεία πέραν των 30 χρόνων, λεωφορεία χωρίς ζώνες ασφαλείας, λεωφορεία με μηχανικά προβλήματα και αρκετά άλλα αναφέρθηκαν χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα με αφορμή τις καταγγελίες για μεταφορά μαθητών στο Γυμνάσιο Λευκάρων με παλαιού τύπου λεωφορεία, καθώς και τις πρόσφατες απεργίες στην εταιρεία Ζήνων στη Λάρνακα.

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ο οποίος υπέδειξε πως οι οργανωμένοι γονείς έχουν παρέμβει πολλές φορές στο παρελθόν για το θέμα της ασφάλειας μεταφοράς μαθητών.

Κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι παλιά λεωφορεία εκτελούν διαδρομές ορεινών σχολείων σε παλιό οδικό δίκτυο και ενίοτε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε δύο περιπτώσεις υπήρξε φωτιά σε εν κινήσει λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, σε συγκεκριμένες διαδρομές δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για καθήμενους με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι όρθια και να κινδυνεύουν, πολλά παιδιά δημοτικού παραμένουν ασυνόδευτα για αρκετή ώρα μέχρι να σχολάσουν τα παιδιά του Γυμνασίου. 

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων, ο οποίος υπέδειξε το πρόβλημα των παλιών λεωφορείων στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε περιστατικό όπου έσπασαν τα φρένα λεωφορείου που μετέφερε μαθητές και κατέβαινε από τα Λεύκαρα. Εξέφρασε παράλληλα δυσαρέσκεια για τις απεργίες στην εταιρεία Ζήνων, ζητώντας να μην επηρεάζονται οι μαθητές. Κατήγγειλε επίσης πως δεν υπάρχουν λεωφορεία για να μπορούν να μεταφέρουν παιδιά με τροχοκάθισμα.

25.000 μαθητές διακινούνται καθημερινά με λεωφορεία 
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται 596 τακτικά δρομολόγια λεωφορείων με μαθητές και με τα οποία διακινούνται συνολικά 25.000 μαθητές.

Αναφορικά με την περιοχή των Λευκάρων εξήγησε ότι τα δρομολόγια εκτελούνται από 12 λεωφορεία στην περιοχή Λευκάρων, εκ των οποίων τα 8 (από 6 μέχρι 18 χρόνων) διακινούνται καθημερινά.

Ωστόσο γίνονται δρομολόγια και από τρία υπέργηρα (30 χρόνων και πάνω) λεωφορεία τα οποία αντικαθιστούν τα υπόλοιπα όταν έχουν μηχανική βλάβη.

Ανέφερε επίσης ότι τα πλείστα λεωφορεία της εταιρείας Ζήνων έπρεπε να αντικατασταθούν γιατί είναι παλιά. Είπε χαρακτηριστικά ότι από τα 80 λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια, τα 40 είναι ενοικιαζόμενα.

Πολλά τα προβλήματα της Ζήνων 
Ο πρόεδρος, ο Γενικός Διευθυντής και ο εκτελών χρέη προγραμματισμού της Ζήνων ανέφεραν ότι η εταιρεία έχει πολλά εσωτερικά και οικονομικά προβλήματα λόγω μισθοδοσίας. 

«Λυπάμαι για την κατάντια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ζήνων, ενώ ο Γ.Δ. είπε ότι η εταιρεία προσπαθεί από το 2012 να ανανεώσει το στόλο της ωστόσο δεν τυγχάνει έγκρισης από το Υπουργείο Μεταφορών. 

Ο εκτελών χρέη προγραμματισμού ανέφερε ότι η εταιρεία μεταξύ άλλων δεν μπορεί να πληρώσει τις υπενοικιάσεις λεωφορείων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου