Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Τουριστικά λεωφορεία: 3 προτάσεις για πιο αποτελεσματικές οδικές μεταφορές στην ΕΕ

Τη στήριξή του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από κοινού με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων, ECTAA, και την ευρωπαϊκή ένωση τoυρισμού, ΕΤΟΑ, για την εφαρμογή νέων κανονισμών ασφαλείας στα τουριστικά πούλμαν με προβλέψεις για την οδήγηση και την ξεκούραση των οδηγών, εξέφρασε ο παγκόσμιος οργανισμός οδικού τουρισμού, IRU, που ασχολείται με την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ασφάλειας μέσα από βιώσιμη κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών.

Η πρόταση του IRU σε θεσμικό επίπεδο βασίζεται στην υιοθέτηση πιο ευέλικτης προσέγγισης των εβδομαδιαίων και 12ήμερων αναπαύσεων. Η ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου που καθημερινά θα αφιερώνεται στη οδήγηση μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο άγχος για τον οδηγό κατά την εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων, αναφέρει το IRU.

Αναλυτικά, οι 3 προτάσεις που εισηγούνται οι φορείς είναι οι ακόλουθες...

-Η κατάλληλη παρέκκλιση των δώδεκα ημερών, όπως προτείνεται, θα επέτρεπε μεγάλες περιόδους ανάπαυσης στο σπίτι ή σε μέρος της επιλογής του οδηγού, ως αντιστάθμιση περιόδων με μειωμένη ανάπαυση. Αυτό θα έδινε δυνατότητες για πιο ικανοποιητική ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής για τους οδηγούς. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση της παρέκκλισης θα έθετε σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

-Δυνατότητα για τους οδηγούς να επεκτείνουν - δύο φορές την εβδομάδα - το χρόνο καθημερινής υπηρεσίας τους σε 16 ώρες (έναντι 15 σήμερα). Η αύξηση του χρόνου εργασίας του οδηγού σε 16 ώρες χωρίς αύξηση της κανονικής ώρας οδήγησης και χωρίς μείωση της ημερήσιας ανάπαυσης θα επιτρέψει στους οδηγούς να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις συγκεκριμένων τουριστών, όπως τα ταξίδια πολιτιστικών εκδηλώσεων αργά τη νύχτα, τα δείπνα τουριστικής ομάδας σε εστιατόρια, απρόβλεπτες καταστάσεις κυκλοφορίας, επιτρέποντας στον οδηγό να μεταφέρει τους τουρίστες με ασφάλεια και άνεση στα ξενοδοχεία. Συνεπώς, οι απαιτήσεις των πελατών θα μπορούσαν να ικανοποιούνται καλύτερα, καθιστώντας την υπηρεσία πιο ευέλικτη και πιο ελκυστική. Η προσφορά υπηρεσιών θα γίνει πολύ πιο ελκυστική προς όφελος των τουριστικών λεωφορείων και των ευρωπαϊκών τουριστικών χωρών/ πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν διαφορετικά, πλην ιδιωτικού αυτοκινήτου.

-Εισαγωγή περιόδου αναφοράς 13 εβδομάδων για την αντιμετώπιση της εποχικότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η αδυναμία να μειωθεί η εβδομαδιαία ανάπαυση των οδηγών σε 24 ώρες σε συνεχή βάση περιορίζει σημαντικά την επιχειρησιακή ευελιξία των εταιρειών τουριστικού τουρισμού, ιδίως κατά τις εποχές τουριστικής εποχικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, ο τομέας του τουρισμού με πούλμαν χάνει μερίδιο αγοράς λόγω της αποτυχίας των σημερινών κανόνων να ρυθμίσουν αυτό το ζήτημα. Η προτεινόμενη ευελιξία θα επέτρεπε στην εταιρεία να παρέχει συνεπείς υπηρεσίες στους πελάτες, αποτρέποντας παράλληλα περιττές διακοπές στο δρομολόγιο. Η ευελιξία θα αυξήσει την ελκυστικότητα του ασφαλέστερου, πράσινου, οικονομικά προσιτού και αποτελεσματικού μέσου στον τουρισμό, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι το συνηθισμένο πρότυπο οδήγησης των οδηγών τουριστικών λεωφορείων είναι διαφορετικό και ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις των τουριστών και τις προτιμήσεις τους. Το δυνητικό ζήτημα που σχετίζεται με τη συσσωρευμένη κόπωση του οδηγού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μειώνοντας, κατά 20 ώρες, τον συνολικό χρόνο συσσώρευσης στην περίοδο αναφοράς των τεσσάρων εβδομάδων.

Η ασφάλεια στο δρόμο είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε ο επικεφαλής του IRU Ευρώπης, κ. Matthias Maedge, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιο συγκεκριμένους και βελτιωμένους κανονισμούς οι οποίοι θα ανεβάσουν περαιτέρω το επίπεδο της υπηρεσίας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του που οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κλάδου καθώς και την πρόθεση για συνέχιση του διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με συμπεράσματα που θα βασίζονται σε έμπρακτες αποδείξεις και αμοιβαία κατανόηση ότι η ασφάλεια προηγείται.

Ο διευθυντής πολιτικής της ΕΤΟΑ, κ. Tim Fairhurst, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο οδικός τουρισμός είναι εκείνος που ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης από τις μακρινές αγορές-πηγές τουρισμού στην Ευρώπη, οι επισκέπτες των οποίων επισκέπτονται κατά κανόνα πάνω από μια χώρα. Οι νέες προτάσεις, είπε, θα προσφέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα χωρίς να επιφυλάσσουν κινδύνους.

Ο πρόεδρος της ECTAA, κ. Merike Hallik, είπε ότι η ασφάλεια οδηγών και επιβατών είναι απόλυτες προτεραιότητες για τον κλάδο και απαιτούνται συγκεκριμένοι κανονισμοί για την καλή λειτουργία της βιομηχανίας, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύουν την ασφάλεια.

Η ασφάλεια αποτελεί κομβικό στοιχείο του οδικού τουρισμού, και ήδη τα λεωφορεία και πούλμαν έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στον ασφαλέστερο τρόπο μεταφοράς στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ατυχήματα έχουν περιοριστεί στο μισό από το 2006.

Το μεγαλύτερο μέρος της οδήγησης αφορά την πρώτη και την τελευταία ημέρα των ταξιδίων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου