Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Η απάντηση της ΣΤΑΣΥ στις καταγγελίες, για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των γραμμών 2 και 3 του μετρό

Η απάντηση της ΣΤΑΣΥ σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά, που προκαλούν προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων.

Κατόπιν δημοσιευμάτων του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: 

- Η ΣΤΑ.ΣΥ διακινεί καθημερινά με ασφάλεια περισσότερους από 1.000.000 επιβάτες, ενώ διαχρονικά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού.

- Το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και οι δείκτες αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας του τροχαίου υλικού της είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης. Το μετρό της Αθήνας έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα καθαριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη τόσο στους σταθμούς διακίνησης όσο και εντός των συρμών.

-Μετά από 18 και πλέον έτη συνεχούς λειτουργίας, το μετρό της Αθήνας έχει από τους υψηλότερους δείκτες ασφάλειας, ενώ δεν έχουν σημειωθεί σημαντικά γεγονότα ή τεχνικά προβλήματα που να περιορίσουν τις απρόσκοπτες μετακινήσεις του επιβατικού κοινού.

-Η ΣΤΑ.ΣΥ καλύπτει σήμερα με επαρκή αριθμό συρμών τις απαιτήσεις κυκλοφορίας του δικτύου των γραμμών 2&3 με χρονοαπόσταση περίπου 4 λεπτών μεταξύ δύο διαδοχικών συρμών, στις ώρες αιχμής. 

Θεωρούμε δε ακατανόητο πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων να δίνει στη δημοσιότητα εσωτερικά στοιχεία της εταιρείας που δεν έχουν καμία επίπτωση στην ασφάλεια και τη συχνότητα των δρομολογίων και μόνο σύγχυση μπορούν να προκαλέσουν στο επιβατικό κοινό.

- Ο τεχνικός έλεγχος των συρμών αλλά και όλων των τεχνικών συστημάτων γίνεται σε καθημερινή βάση και σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, από το άρτια εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας.

- Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας λόγω πλημμελούς συντήρησης και όλοι οι συρμοί που κυκλοφορούν στο δίκτυο μας είναι πλήρως ασφαλείς. 

Σημειώνουμε ότι όσοι συρμοί κρίνεται πως έχουν ανάγκη επισκευής αποσύρονται, ανεξάρτητα από το πλήθος των συρμών που βρίσκονται για επισκευή ή συντήρηση, καθώς για τους συρμούς αυτούς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επανένταξή τους στη λειτουργία.

- Οι αναφορές του δημοσιεύματος σε επίσωτρα και σώτρα αφορούν μόνο τους συρμούς της πρώτης παραλαβής, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία είναι μεταγενέστερης τεχνολογίας και δεν φέρουν επίσωτρα και σώτρα.

- Η πρακτική να μεταφέρονται ορισμένα ανταλλακτικά από έναν συρμό που βρίσκεται στη συντήρηση σε άλλον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα μια ανάγκη είναι μια πρακτική που συνίσταται παγκοσμίως και σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε απαξίωση του τροχαίου υλικού, αφού ο κάθε συρμός που βρίσκεται σε διαδικασία επισκευής θα επιστρέψει στη λειτουργία.

- Σχετικά με τους πυροσβεστήρες, το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε επί των συρμών είναι η κλοπή τους, καθώς πρέπει να είναι τοποθετημένοι με τρόπο ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμοι για χρήση.

- Οι συνθήκες αλλά και το περιβάλλον εργασίας των τεχνικών αλλά και του προσωπικού λειτουργίας είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την κειμένη νομοθεσία, αλλά και πάντα σεβόμενοι τις απόψεις των εργαζομένων με τους όποιους έχουμε συνδιαμορφώσει ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις εργασίας.

- Οι συχνότητες των δρομολογίων στις Γραμμές 2 και 3 παραμένουν οι ίδιες για τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από τον Δεκέμβριο του 2013).

- Δεν υπήρξε καμία περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας το προσφερόμενο συγκοινωνιακό έργο να μειώθηκε, έναντι αυτού που είχε προγραμματισθεί για την ίδια περίοδο.

Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις η ΣΤΑ.ΣΥ έχει ενισχύσει το συγκοινωνιακό έργο πυκνώνοντας δρομολόγια ή επεκτείνοντας τις ώρες κυκλοφορίας προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία σε έκτακτα γεγονότα όπως συλλαλητήρια, μαραθώνιοι, ποδοσφαιρικοί αγώνες κλπ.

Επιπλέον τα θερινά δρομολόγια του 2017 για κάποιες περιόδους ενισχύθηκαν σημαντικά έναντι αυτών προηγούμενων ετών.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. συνεχίζει σε μνημονικές περιόδους και θα συνεχίσει να προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών μεταφορικού έργου αστικών συγκοινωνιών, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και σεβόμενη τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε αυτή από τον ελληνικό λαό. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου