Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Σειρά αναπάντητων ερωτημάτων για τον ΟΑΣΘ, από τη βουλευτή κ. Μάρκου

Σειρά ερωτημάτων προς τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ και του ΟΣΕΘ απεύθυνε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την ενημέρωση για τις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η κα. Μάρκου αναφέρθηκε στο θέμα των μικρομετόχων του ΟΑΣΘ και την αντιμετώπιση που έχουν από τη νέα Διοίκηση. «Είναι άνθρωποι οικογενειάρχες, που επένδυσαν στον ΟΑΣΘ, πολλές φορές, αναγκαστικά, αφού κατείχαν λεωφορείο και τελικά καλούνται να φορτωθούν όλες τις αμαρτίες του ΟΑΣΘ», είπε.

Για το θέμα των εσόδων και των εξόδων του νέου ΟΑΣΘ και την εξοικονόμηση 20 εκ. ευρώ που υποστηρίζει ότι πέτυχε η νέα Διοίκηση, η κα. Μάρκου είπε πως, βάσει στοιχείων που απέστειλε ο ΟΑΣΘ, το μεγαλύτερο κομμάτι της εξοικονόμησης στα έξοδα, είναι από το μέρισμα του οποίο δεν κατεβλήθη. 

«Στους τρεις μήνες εξοικονομήσατε, χωρίς το μέρισμα, 705.000 ευρώ στο σκέλος των εξόδων. Τα υπόλοιπα 12 εκατ. ευρώ από πού τα εξοικονομήσατε μέσα σε 2 μήνες; Όσον αφορά τα έσοδα, αληθεύει ότι αυτά είναι μειωμένα κατά 800.000 ευρώ;», διερωτήθηκε, ενώ ρώτησε και αν έχει υπολογιστεί το κόστος για τον ΟΑΣΘ από τη διακοπή των ελέγχων.

Αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με απευθείας αναθέσεις του Οργανισμού, θέμα για το οποίο είχε καταθέσει και ερώτηση που ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της μη ανάρτησης και δημοσίευσης των σχετικών προκηρύξεων ούτε στη Διαύγεια, ούτε στο Κεντρικό Μητρώο Ηλεκτρονικών Συμβάσεων: 

«Εντέλει, ποιο είναι το νομικό καθεστώς που διέπει τις προμήθειες του ΟΑΣΘ και του ΟΣΕΘ και για ποιο λόγο δεν αναρτούνται οι πράξεις το κρατικοποιημένου πλέον ΟΑΣΘ στην «Διαύγεια»; Καταλαβαίνετε, πως από τη στιγμή που ο Οργανισμός είναι ουσιαστικά δημόσιος, πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις διαφάνειας» τόνισε.

Ρώτησε ακόμα για τις 6 νέες θέσεις συμβούλων για τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΘ που προβλέφθηκαν με υπουργική απόφαση τον περασμένο Οκτώβριο. «Την έχετε αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα ή παραμένουν κενές οι θέσεις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ή μήπως είναι και αυτές αμισθί;», ρώτησε.

Μίλησε και για τη «χειροτέρευση της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών από το νέο ΟΑΣΘ αλλά και τα πολλά παράπονα» από τους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης για τον περιορισμό των δρομολογίων και ρώτησε πόσα οχήματα κυκλοφορούν.

Επίσης, ζήτησε από τη Διοίκηση του Οργανισμού να εξηγήσει πώς γίνεται το κόστος μετακίνησης των πολυτέκνων να ήταν 300.000 ευρώ για 6.370 άτομα το 2015 και 540.000 ευρώ για 5.033 άτομα το 2017, δηλαδή να αυξάνεται το ποσό ενώ μειώνονται οι δικαιούχοι.

Τέλος, ρώτησε γιατί παραιτήθηκε το Δημόσιο από τις εκκρεμείς διαιτησίες του ΟΑΣΘ, γιατί, όπως είπε, «ο ν.4482/2017 δεν προβλέπει ότι στην αποτίμηση της περιουσίας του ΟΑΣΘ θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι οφειλές από το Υπουργείο Παιδείας, Εργασίας και Μεταφορών προς τον ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα να μειωθεί το τίμημα εξαγοράς των μετοχών και των πρώην μετοχών καθώς και γιατί προβλέφθηκε ότι συνυπολογίζεται μόνο η αναπόσβεστη αξία των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΣΘ στην αποτίμηση της περιουσίας του».

Στην πλειοψηφία των ερωτημάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, της κας Μάρκου, «δεν δόθηκε καμία απάντηση». «Όσον αφορά τις συμβάσεις του Οργανισμού, αναφέρθηκε ότι αυτές έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να απαντήσει η Διοίκηση του οργανισμού σε ποια ιστοσελίδα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις της κ. Μάρκου. 

Καμία απάντηση δεν δόθηκε ούτε για το θέμα των συμβούλων, ούτε για το κόστος μεταφοράς των πολυτέκνων, ούτε για τα έσοδα και τα έξοδα του Οργανισμού, ούτε φυσικά για την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών, παρά μόνο υπονοούμενα για δήθεν ταύτιση της θέσης της κ. Μάρκου με την απελθούσα διοίκηση του Οργανισμού και προσβολές», καταλήγει η ενημέρωση.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου