Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων - Τα πωλητήρια του 2018

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς των αποκρατικοποιήσεων αίροντας εκκρεμότητες και προχωρώντας ιδιωτικοποιήσεις που έχουν καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να προκηρυχθούν όλοι οι καινούργιοι διαγωνισμοί πώλησης μετοχικών πακέτων του Δημοσίου, δηλαδή το 5% του ΟΤΕ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή άλλης μορφής αξιοποίηση με προϋπόθεση να έχει ως αποτέλεσμα τα ίδια έσοδα, διαδικασία που προβλέπεται για τον Ιούνιο.

Εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του 5% του ΟΤΕ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2017 ήταν χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα και ειδικότερα στα 1,4 δισ. έναντι εκτίμησης για 1,9 δισ. ευρώ.

Για το 2018, υπολογίζεται ότι οι περυσινές καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τα φετινά έσοδα, ενώ εκτιμάται πως στο πρώτο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν 1 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επένδυση του Ελληνικού.

Μεταξύ των 16 προαπαιτούμενων που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις για την επόμενη αξιολόγηση περιλαμβάνονται:
  • Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ μέχρι τον Ιούνιο
  • Η έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης για τα διόδια στην Εγνατία Οδό μέχρι τον Απρίλιο
  • Η άμεση έναρξη κατασκευής του σταθμού διοδίων Ασπροβάλτας στην Εγνατία
  • Η άμεση λειτουργία του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου που είναι σήμερα υπό κατασκευή.
  • Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα γίνει τον Μάρτιο.
Στα προαπαιτούμενα είναι και οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΠΑ και της Εγνατία Οδός ΑΕ μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι τον Μάιο καλείται η ΕΕΣΥΠ ΑΕ να έχει αξιολογήσει και αλλάξει τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ (και των θυγατρικών του ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ).

Τέλος, όπως προβλέπει η έκθεση συμμόρφωση στο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) μέχρι τον Μάρτιο θα προστεθούν δύο νέα μέλη με ειδικό αντικείμενο τις ΔΕΚΟ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου