Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Πότε θα σταματήσει ο ΟΑΣΑ να τιμωρεί τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου;

Πολλοί επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας αντιμετώπισαν -και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν- προβλήματα με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι δικαιούχοι όμως μειωμένου εισιτηρίου είναι ίσως η πιο αδικημένη κατηγορία επιβατών.

Αρχικά ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως όσοι χρησιμοποιούν μειωμένο εισιτήριο (ανάμεσά τους φοιτητές, παιδιά και νέοι 7-18 ετών, ηλικιωμένοι και πολύτεκνοι) θα πρέπει να εκδώσουν υποχρεωτικά προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card ανεξάρτητα του αν χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά ή σπάνια (σε μία περίοδο μάλιστα που η αγορά εισιτηρίου 30 ημερών ήταν υποχρεωτική για την έκδοση της κάρτας).

Στη συνέχεια, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν μειωμένα πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket για δικαιούχους Ath.ena Card που δεν θέλουν να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα. Τα εισιτήρια αυτά όμως είναι διαθέσιμα μόνο σε εκδοτήρια και όχι αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα.

Την περασμένη βδομάδα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την έναρξη διάθεσης εισιτηρίων Ath.ena Ticket τόσο ολόκληρου όσο και μειωμένου κομίστρου και από περίπτερα, συσκευασμένα μέσα σε φακέλους. 

Το αρχικό επιχείρημα του ΟΑΣΑ πως τα μειωμένα εισιτήρια πωλούνται μόνο από εκδοτήρια προκειμένου να υπάρχει ταυτοποίηση των επιβατών (ότι όντως δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο) έχει πλέον καταρρεύσει. 

Η έκδοση και επαναφόρτιση μειωμένων Ath.ena Ticket θα πρέπει να γίνει άμεσα δυνατή και από τα αυτόματα μηχανήματα.

Σύμφωνα με αναφορές αναγνωστών - δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου, δεν ήταν λίγοι όσοι αναγκάσθηκαν να εκδώσουν ολόκληρα εισιτήρια από εκδοτικά μηχανήματα σε σταθμούς του Μετρό χωρίς ανοικτά εκδοτήρια.

Ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου ως επιβάτες δεύτερης κατηγορίας και δυνητικούς παραβάτες. Εξάλλου, όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν κόμιστρο απλά δεν πληρώνουν (ναι, ακόμα και σήμερα). Δεν μπαίνουν στον κόπο να αγοράσουν μειωμένα εισιτήρια. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου