Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Κατατέθηκαν οι πρώτες προσφορές για τη Γραμμή 4 του Μετρό

Με τρεις ήδη κατατεθημένες προσφορές ξεκίνησε επίσημα η "μητέρα των μαχών" (για τον κατασκευαστικό κόσμο) για το μεγαλύτερο ενιαίο συγκοινωνιακό project για την κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 στο τμήμα Άλσος Βεϊκού-Γουδή. Έτσι θα μάθουμε ποια και πόσα σχήματα επέλεξαν να συμμετέχουν διαγωνισμό της χρονιάς. 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ του ypodomes.com 1.ΤΕΡΝΑ-VINCI-SIEMENS, 2. ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA 3.J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM έχουν ήδη καταθέσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για ένα διαγωνισμό με πολλές συμμετοχές από κορυφαίες τεχνικές εταιρείες.

Ερωτηματικό αποτελεί η συμμετοχή του φερόμενου ως τέταρτου σχήματος ΜΕΤΚΑ-CSS ή ακόμα και ενός πέμπτου από άλλες εταιρείες (π.χ Salini Impregilo ή κάποια κινεζική κατασκευαστική. Να θυμίσουμε ότι αρχικά ο διαγωνισμός ήταν να διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και μετατέθηκε τρεις φορές. Η πρώτη μετάθεση ήταν για τις 17 Ιουλίου, η δεύτερη για τις 31 Ιουλίου και η τρίτη για αύριο 10 Αυγούστου 2017.

Ο φορέας Υλοποίησης του έργου Αττικό Μετρό προσδοκά πάντως υψηλή συμμετοχή που θα δώσει και μεγαλύτερη αίγλη στο ούτως ή άλλως mega project της χώρας. 

Στόχος της σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ypodomes.com να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων μέχρι το τέλος του έτους και στις αρχές του 2018 να κατατεθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές. 

Όπως όλα δείχνουν του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε τον ανάδοχο που θα εξασφαλίσει το χρυσό συμβόλαιο και μετά από μία πολύμηνη προσυμβατική περίοδο (προσφυγές, Ελεγκτικό Συνέδριο, κύρωση από τη Βουλή) θα υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής κάπου εντός του 2019.

Να σημειώσουμε πως το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο έργο-μετρό όλων των εποχών, ξεπερνώντας σε φυσικό και οικονομικό αντικείμενο εκείνο των γραμμών 2 και 3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αυτό, έχει δημιουργήσει και μία μεγάλη κινητικότητα ανάμεσα στις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Ευρώπης και της Ελλάδας αλλά και εταιρείες που πρέπει να προστεθούν στα σχήματα με άλλο αντικείμενο όπως η προμήθεια Η/Μ και συρμών.

Η νέα γραμμή 4 δεν θα μοιάζει ιδιαίτερα με τις γραμμές 2 και 3 κυρίως στα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Σε όλους τους σταθμούς που θα έχουν μήκος 110 μέτρα θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση και πλήρη στάση του συρμού.

Οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι και θα κινούνται χωρίς οδηγό (όπως στο Μετρό Θεσσαλονίκης) ενώ στα πλαίσια της κατασκευής της Γραμμής θα κατασκευαστεί και νέο κέντρο ελέγχου.

Η γραμμή 4 θα καλύψει τα περισσότερα πυκνοκατοικημένα σημεία της πρωτεύουσας ξεκινώντας από το Γαλάτσι, την Κυψέλη, του Γκύζη, την Αλεξάνδρας (χαμηλά), τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και θα συνεχίζει στα Ιλίσια, στου Ζωγράφου, Καισαριανή για να καταλήξει στο Γουδή, λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη Λ.Μεσογείων.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου