Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Κινητοποιήσεις των Εκτάκτων Αρχαιολόγων για τις απολύσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Εικοσιτετράωρη απεργία στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης προκήρυξε για τη Δευτέρα 22 Μαΐου ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ζητώντας την ανάκληση της απόλυσης των δύο συμβασιούχων αρχαιολόγων ορισμένου χρόνου.

Οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων ξεκίνησαν με τις σημερινές στάσεις εργασίας στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και με τη στάση εργασίας των αρχαιολόγων στο Καλοχώρι, καθώς και με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι, έξω από το εργοτάξιο στο Σιντριβάνι.

Επιπλέον, ο ΣΕΚΑ δηλώνει ότι θα θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, από Τρίτη 23 Μαΐου και εξής, μέχρι την ανάκληση της εντολής απόλυσης των δύο συναδέλφων.

Ο ΣΕΚΑ καταγγέλλει ότι «οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εργάζονταν με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, σε δύο βάρδιες ανασκάπτοντας ένα από το πυκνότερα γνωστά ταφικά σύνολα που ανήκει στο Ανατολικό νεκροταφείο της πόλης. Η απόλυση και η άμεση αντικατάστασή των συναδέλφων ήρθε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όπως προβλέπει ο νόμος Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Ολόκληρο το δελτίο τύπου του ΣΕΚΑ:
«Την Πέμπτη 11/5/2017, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις του με τον ΟΑΣΘ που οδήγησαν σε ένα νέο κυκλοφοριακό χάος την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός υποδομών και δημοσίων έργων κ. Χ. Σπίρτζης αποφάσισε πως αφού δεν μπορεί να γίνει τίποτα με τα λεωφορεία... κάτι πρέπει να γίνει με το Μετρό. Έτσι λοιπόν πέρασε αιφνιδιαστικά από τα εργοτάξια στα οποία εκτελούνται αρχαιολογικές έρευνες, χωρίς να συνοδεύεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, όπως συμβαίνει με όλες τις επίσημες επισκέψεις -καθώς άλλου είδους επισκέψεις δεν επιτρέπονται.

Εκεί διαπίστωσε πως το κλειστό εδώ και δύο μήνες περίπου εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας δεν είχε προσωπικό, μιας και αυτό κάθεται στα σπίτια του σε ένα πρωτάκουστο καθεστώς εργασιακής ομηρίας, αφού οι άνθρωποι αυτοί τελούν σε αναστολή... Δηλαδή δεν είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε απολυμένοι.

Επόμενη στάση… Σιντριβάνι... Εδώ ο υπουργός άστραψε και βρόντηξε, καθώς διαπίστωσε σε ελάχιστα μόλις λεπτά τις πολύμηνες καθυστερήσεις του έργου. Το δρώμενο αυτό συνεχίστηκε, ενώπιον δημοσιογράφων πάντα, αποδίδοντας τις σκληρές ευθύνες που φέρουν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι... για την έλλειψη σχολείων στον Εύοσμο.

Την αμέσως επόμενη μέρα κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής της ανασκαφής, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, η απόλυσή τους χωρίς αιτιολόγηση. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εργάζονταν με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, σε δύο βάρδιες ανασκάπτοντας ένα από το πυκνότερα γνωστά ταφικά σύνολα που ανήκει στο Ανατολικό νεκροταφείο της πόλης. Η απόλυση και η άμεση αντικατάστασή των συναδέλφων ήρθε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όπως προβλέπει ο νόμος Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στις πανηγυρικές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό εξέφραζε την ικανοποίησή του καθώς με τον τρόπο αυτό ξεμπλόκαρε η διαδικασία της υποβολής του φακέλου για το συγκεκριμένο σταθμό στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα έφτασε στο γραφείο της αρμόδιας υπουργού προς υπογραφή η απόφαση για τον σταθμό Αγ. Σοφίας. Ο κ. Μυλόπουλος φαίνεται, με βάση τα παραπάνω, πεπεισμένος πως οι τελετουργικές θυσίες συμβασιούχων αρχαιολόγων, εν είδει Ιφιγένειας, λύνουν τα προβλήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Όλα αυτά έρχονται σε μια εποχή που απαξιώνεται συστηματικά το αρχαιολογικό έργο με την καταστρατήγηση των μισθολογικών μας κατακτήσεων, με συνεχείς διακοπές στην εξέλιξη των έργων και ομηρία δεκάδων συναδέλφων σε εργοτάξια που παραμένουν κλειστά χωρίς καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, με συμβάσεις λίγων μηνών που στηρίζονται σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα, με αιφνιδιαστικές απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, με εντατικοποίηση των εργασιών εις βάρος των αρχαιοτήτων και πλήρη παράκαμψη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ ακόμη και του αρχαιολογικού νόμου.

Μετά την παρατεταμένη ανοχή στη νέα πραγματικότητα, με αφορμή την απόλυση των συναδέλφων και την παράτυπη αντικατάστασή τους, διεκδικούμε με απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικές παραστάσεις:

- Την άμεση άρση της εντολής απόλυσης των συναδέλφων που απομακρύνθηκαν από την ανασκαφή στη Ν. Είσοδο στο σταθμό Σιντριβάνι.

- Τη λύση της ομηρίας των συναδέλφων που παραμένουν σε αναστολή εργασιών στα εργοτάξια της Αγίας Σοφίας.

- Την δίκαιη αμοιβή μας με βάση τη Συλλογική σύμβαση εργασίας του Σ.ΕΚ.Α.

Το αρχαιολογικό έργο δεν ποσοτικοποιείται και ο μόνος αρμόδιος για την επίβλεψη και την εκτέλεση του είναι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία με σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα και την επιστημονική μας υπόσταση!»0 comments:

Δημοσίευση σχολίου