Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Πρόεδρος ΟΑΣΘ: Θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή μας

«Εάν η πρότασή μας, που αφορά μείωση μισθών αλλά και εξορθολογισμό του οργανισμού δεν γίνει δεκτή, αυτό που μας μένει, είναι να καταγγείλουμε τη σύμβαση των εργαζομένων, που είναι σε ισχύ μέχρι 31-12-2017»

Αυτό δήλωσε στον focus fm 103,6 της Θεσσαλονίκης, o πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης. Όπως τόνισε, μετά από την καταγγελία της σύμβασης η διαδικασία που ακολουθείται είναι η μετενέργεια εντός 3 μηνών.

«Σε αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν απεργία», υπογράμμισε ο κ. Στεφανίδης, ενώ σημείωσε πως «εάν πάμε στη μετενέργεια, πάμε στα 500 ευρώ βασικό μισθό συν τέσσερα επιδόματα».

Ερωτηθείς για το κλίμα που εισπράττει από τους εργαζόμενους, ο κ. Στεφανίδης τόνισε ότι «μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι είναι ανένδοτοι».

Ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να μείνει χωρίς αστικές συγκοινωνίες και αύριο τουλάχιστον, άφησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου των Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, αναφέροντας ωστόσο στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί σε συνεδρίασή τους, που θα πραγματοποιηθεί όταν υπάρξουν εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από τις 15/5 διεκδικώντας δεδουλευμένα συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, ήτοι δύο μηνών (Μαρτίου - Απριλίου), καθώς και εξόφληση μέρους από το δώρο του Πάσχα που λαμβάνουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο της διοίκησης του ΟΑΣΘ, που πρόκειται να κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στον αρμόδιο υπουργό και αφορά μεταξύ άλλων και σε μειώσεις 29% του μισθού των εργαζομένων στον Οργανισμό, ο κ. Τσερμενίδης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

"Δεν ξέρουμε για κανένα σχέδιο. Δεν μας έχουν παρουσιάσει τίποτα. Πάντως, το να δουλεύουμε και να παίρνουμε ψίχουλα, παραπέμπει σε καταστάσεις που δεν συμβαίνουν ούτε στην Ζιμπάμπουε".

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης είπε "ακόμη δεν έχουμε κανένα νεότερο. Είμαστε σε αναμονή". Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει προτείνει προς το υπουργείο Μεταφορών τα χρήματα της διαιτησίας ύψους 4,6 εκατ. ευρώ -μαζί με το ΦΠΑ- να καλυφθούν άμεσα από το δημόσιο, προκειμένου να μην λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. ''Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και εντός της ημέρας αναμένουμε τις υπογραφές'' δήλωσε ο κ.Στεφανίδης.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ, ζήτησε από τον υπουργό να καταβληθούν άμεσα και τα χρήματα της επιχορήγησης του μηνός Ιουνίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, ώστε να γίνει πλήρης εξόφληση των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, σχετικά με σχέδιο του ΟΑΣΘ για τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, θα αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και καταρτίστηκε προκειμένου να μην τεθεί ο οργανισμός σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων κούρεμα μισθών σε ποσοστό 29,5% και αύξηση τιμής εισιτηρίου στο 1,3 ευρώ και 0,70 λεπτά το μειωμένο (από 1 ευρώ και 0,50 λεπτά που ισχύει σήμερα), ενώ δεν αποκλείεται και η ισχύς τριζωνικού εισιτηρίου (χρέωση ανάλογα με την απόσταση).

Σύμφωνα με το σχέδιο της διοίκησης του ΟΑΣΘ, προβλέπεται περικοπή μισθολογικού κόστους κατά 29,5% και έτσι από τα 88 εκατ. ευρώ που είναι το 2017, οι δαπάνες θα μειωθούν σε 62 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, προβλέπεται ο εξορθολογισμός δρομολογίων του ΟΑΣΘ, με δραστική μείωση σε ορισμένες γραμμές, κυρίως αυτές της επέκτασης, οι οποίες σημειώνουν πληρότητα κάτω του 5%.
ΠΗΓΗ0 comments:

Δημοσίευση σχολίου