Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Θεσ/κη: Τη δημιουργία πρότυπου λεωφορειόδρομου δεύτερης γενιάς σχεδιάζει η ΜΑΘ

Τη δημιουργία ενός πρότυπου λεωφορειόδρομου δεύτερης γενιάς, στον άξονα από την περιοχή του Φοίνικα έως την πλατεία της ΧΑΝΘ, σχεδιάζει η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκη (ΜΑΘ), στο πλαίσιο του έργου «Εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις της Μεσογείου» (REMEDIO).

Σήμερα μπήκαν οι υπογραφές μεταξύ των εταίρων που θα υλοποιήσουν το έργο, που έχει ως στόχο την προώθηση λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Τη μελέτη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του λεωφορειόδρομου θα υλοποιήσει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ.

Όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής του ΕΚΕΤΑ Άγγελος Μπεκιάρης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, σε πρώτη φάση θα εξεταστεί πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν βέλτιστες λύσεις τηλεματικής, υλικών ακόμα και νανοτεχνολογίας, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του λεωφορειόδρομου στον συγκεκριμένο οδικό άξονα.

Ο κ. Μπεκιάρης εξήγησε ότι η λεωφορειολωρίδα σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να προστατεύεται με ευέλικτα υλικά, που από τη μια θα εμποδίζουν τους οδηγούς να εισέλθουν σε αυτή και από την άλλη, όταν κρίνεται από η δημοτική αρχή κρίνει ότι πρέπει να είναι ανοιχτή, θα είναι προσβάσιμη. «Δεν θα πρέπει να είναι σταθερά, μεταλλικά εμπόδια.

Μιλάμε για νέα υλικά, νέας τεχνολογίας, όπου τα αποτρεπτικά θα μπορούν είτε να βυθίζονται είτε να μετακινούνται μέσω τηλεματικής, η οποία θα διαπιστώνει τον κυκλοφοριακό φόρτο και ανάλογα θα λειτουργεί», υπογράμμισε. Παράλληλα, με τη νέα λεωφορειολωρίδα θα εξεταστεί και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ζήτημα το οποίο έθεσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Καλογήρου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΜΑΘ, ο νέος πρότυπος λεωφορειόδρομος, στον συγκεκριμένο βεβαρημένο οδικό άξονα με χαρακτηριστικά αστικής χαράδρας, μπορεί να υλοποιηθεί έως το 2020. Μέσα στο εξάμηνο αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών από το ΕΚΕΤΑ. Ήδη, όπως τόνισε ο κ. Καλογήρου, έχουν δεσμευθεί κονδύλια ύψους 1 εκατ. ευρώ από τοπ ΕΣΠΑ. 

«Η υπάρχουσα λεωφορειολωρίδα δεν είναι μιας σύγχρονης πόλης, είναι μια μισοσβησμένη κίτρινη γραμμή, η οποία δεν τηρείται δεν έχει συστήματα εποπτείας», σημείωσε ο κ. Καλογήρου, σύμφωνα με τον οποίο θα εξεταστούν παράλληλα και ζητήματα των επαγγελματικών φορτοεκφορτώσεων.

Παράλληλα, η Εγνατία Οδός, εταίρος του έργου «Remedio», θα προχωρήσει σε μελέτες για δύο τμήματα του συγκεκριμένου άξονα και συγκεκριμένα, μπροστά από το δημαρχείο και στην πλατεία ΧΑΝΘ. 

Οι μελέτες από την Εγνατία Οδό, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες, θα αφορούν την έξοδο του άξονα και θα διερευνηθούν οι όροι για πιθανές υπογειοποιήσεις ή άλλες παρεμβάσεις για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία μέσα στο κέντρο της πόλης.

Για ένα σημαντικό έργο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης, σύμφωνα με τον οποίο θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις κυκλοφορίας διοχέτευσης της κυκλοφορίας. Για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου και την υλοποίηση των μελετών θα αναζητηθούν κονδύλια από το υπουργείο Οικονομίας. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε ότι η πόλη εδώ και χρόνια έχει μείνει πίσω για τις κυκλοφοριακές μελέτες. «Αυτό το έργο είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε κυκλοφοριακά προβλήματα, χοντρά, που έχουν σχέση παράλληλα και με την ατμοσφαιρική ρύπανση», σημείωσε. Ο δήμαρχος επανέλαβε για άλλη μια φορά την ευθύνη που έχουν οι δημότες στην καθημερινότητα της πόλης.

Όπως εξήγησε η νέα πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Γιούλη Ρανέλλα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο, μέσα από τους «διάφορους φορείς που συμμετέχουν θα γίνουν από τη μια μεριά μελέτες, θα προταθούν μέτρα υλοποίησης, ενώ στόχος είναι και η συμμετοχή στο έργο των ίδιων δημοτών που χρησιμοποιούν τον οδικό άξονα, ώστε να εξεταστούν και οι δικές τους ανάγκες».

Η σύμβαση υπεγράφη ανάμεσα στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδός Α.Ε., στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ και στη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης και Θεάματος (ΔΕΠΘΕ). 

Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης θα αναλάβουν τις ενέργειες δημοσιότητας του έργου με συνεχή και διαδραστική και συμμετοχική ενημέρωση, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης. 

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, του Τρεβίζο (Ιταλία), της Λισαβόνας (Πορτογαλία), της Σεβίλλης (Ισπανία) και του Σπλίτ (Κροατία). 

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου