Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Αναζητείται χρηματοδότηση για τα ΚΤΕΛ Ελαιώνα

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο της κατασκευής του Νέου Τερματικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η φιλοδοξία του Υπουργείου είναι μέσα στο 2017 να κλειδώσει η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου που θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την Αθήνα.

Η επιθυμία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, είναι όχι μόνο η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και των συνοδών έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής που σήμερα δεν θυμίζει ...πόλη.

Το σημείο κλειδί σε όλα αυτά είναι το ποιος θα τεθεί ως φορέας υλοποίησης με το Υπουργείο να προκρίνει την Αττικό Μετρό και όχι την ΚΤΕΛ Α.Ε. Στο εταιρικό σχήμα για το ΚΣΥΛ Ελαιώνα θα συμμετέχουν και οι 2 εταιρείες. 

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η Α.Μ.και ένας διαγωνισμός παραχώρησης μέσω της Αττικό Μετρό θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση με κανόνες ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού.

Το συνολικό κόστος που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και τα συνοδά έργα στην περιοχή αγγίζει το ποσό των 300εκ. ευρώ, που αναζητείται από την ΕΤΕπ. 

Θετικό βήμα αποτελεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Αττικό Μετρό, ΚΤΕΛ και Δήμου Αιγάλεω που ανήκει διοικητικά ο σταθμός. Ο διαγωνισμός πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της παραχώρησης.

Η εμπορικότητα του έργου είναι το μεγάλο όπλο για να πετύχει τη χρηματοδότηση το Υπουργείο καθώς θα λειτουργεί με τα πρότυπα του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος με καταστήματα εστίασης, ένδυσης, ψυχαγωγίας.

Σε αυτό θα ενταχθούν οι λεωφορειακές γραμμές που καταλήγουν σήμερα σε Κηφισό και Λιοσίων, τα ΚΤΕΛ Αττικής αλλά και οι Διεθνείς Γραμμές που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε όλη την Αθήνα.

Με την συγχώνευση όλων των παραπάνω αναμένεται να δημιουργηθεί ένας υπερσταθμός στον οποίο θα διακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επιβάτες ο οποίος θα συνδέεται συγκοινωνιακά μέσω του σταθμού Μετρό Ελαιώνας, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες λεωφορειακές γραμμές για την εξυπηρέτηση των επιβατών ενώ θα υπάρχει χώρος για πιάτσα ταξί, μικρών λεωφορείων κ.α.

Σήμερα, σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται 31.000 επιβάτες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και άλλοι 10.000 από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά με τη λειτουργία του ΚΣΥΛ Ελαιώνα.

Tο έργο περιλαμβάνει:
  • 38.500 τετραγωνικά μέτρα για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων για τα KTEΛ.
  • 1.500 τετραγωνικά μέτρα χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • 11.000 τετραγωνικά μέτρα για εμπορική χρήση, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν mini market, ξενώνες, μαγαζιά κ.λπ.
  • 29.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθεροι χώροι, πράσινο.
  • 480 θέσεις στάθμευσης I.X., από τις οποίες οι 200 θα διατεθούν αποκλειστικά για τους επιβάτες του μετρό.
  • Kατασκευή υπόγειας επέκτασης του αμαξοστασίου του μετρό.
Tο έργο των κτιριακών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες από την ανάθεσή του, ενώ συνολικά μαζί με τα συνοδά έργα για τη διαμόρφωση της περιοχής θα χρειαστούν 36 μήνες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να υπερκεράσει το Υπουργείο Υποδομών είναι η αρμονική συνύπαρξη όλων των συμμετεχόντων για να γίνει πραγματικότητα τόσο η χρηματοδότηση όσο και η υλοποίηση ενός έργου που ήδη κουβαλά ιστορία 15 ετών στην πλάτη του.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου