Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το μετρό μας πάει στην έκθεση του Κ. Φωτιάδη «Πόντος - Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη»

Μπορεί όσοι χρησιμοποιούν το μετρό για τις μετακινήσεις τους να βιάζονται προκειμένου να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους, αλλά υπάρχουν και πολλοί που «κλέβουν» λίγο χρόνο για να περιηγηθούν στην πολυθεματική έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, η οποία φιλοξενείται στο σταθμό Σύνταγμα.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνεται στον κύκλο εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, και σκοπός της είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη Γενοκτονία.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του μετρό αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αθήνα, και το γεγονός ότι πολλοί -ήδη από τις πρώτες ώρες που άνοιξε η έκθεση- αφιερώνουν χρόνο για να μάθουν, να διαβάσουν, να ξεφυλλίσουν, να δουν, αποτελεί δικαίωση για τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη. Και αυτό διότι το πλούσιο ιστορικό υλικό που περιλαμβάνεται συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του καθηγητή Ιστορίας, σε περιοχές του Ευξείνου Πόντου, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Πανοραμική άποψη της αίθουσας του μετρό στο Σύνταγμα
Η πολυθεματική έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της το 2005 από το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, ενώ τον Μάρτιο βρισκόταν στη Λευκωσία. 

Στο Σύνταγμα, ωστόσο, για πρώτη φορά εκτίθενται και 20 έργα από τη συλλογή «Γενοκτονία» του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Γεώργιου Κόλλα. Δίπλα τους και έργα άλλων ζωγράφων που επίσης έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση έως τις 22 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 9:30 το βράδυ. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου