Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Πειραιάς: Κυκλοφοριακή ασφυξία επί 24ώρου βάσεως

Το πρόβλημα με τα εργοτάξια του τραμ και του μετρό γίνεται ακόμα πιο έντονο την εορταστική περίοδο, οπότε θα έπρεπε να διευκολύνονται οι καταναλωτές να προσεγγίσουν την αγορά του Πειραιά
Τα εργοτάξια του τραμ αλλά και του μετρό έχουν κάνει απροσπέλαστο το κέντρο του Πειραιά και το κυκλοφοριακό αδιέξοδο, που «χτυπάει κόκκινο» στις ώρες αιχμής, έχει επεκταθεί σε ολόκληρο το 24ωρο τις ημέρες των γιορτών. 

Σημαντικές αρτηρίες, όπως η Ακτή Θεμιστοκλέους, η Ακτή Μουτσοπούλου, η Γρηγορίου Λαμπράκη, η Ηρώων Πολυτεχνείου, η 2ας Μεραρχίας, η Ακτή Μιαούλη και η Εθνικής Αντιστάσεως, είναι αδιάβατες και το μεγάλο μποτιλιάρισμα δοκιμάζει τα νεύρα των οδηγών.

Τον Φεβρουάριο του 2014, με ευθύνη της κρατικής εταιρείας «Αττικό Μετρό», είχαν τεθεί σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να μειωθούν οι επιπτώσεις από τα εργοτάξια.

«Εγκαταλείφθηκαν όμως από τις 2 το μεσημέρι της πρώτης ημέρας», όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, που επισημαίνει ότι η Τροχαία δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για τον έλεγχο των μέτρων.

Αποτέλεσμα; 
Τριπλό-παρκαρισμένα οχήματα στη Γρηγορίου Λαμπράκη, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) μπροστά στην έδρα της... Αστυνομικής Διεύθυνσης, Ι.Χ. μονίμως αραγμένα στις λεωφορείο-λωρίδες, ακόμα και σε αντίθετης ροής!

Το τελευταίο σημαίνει ότι ένα λεωφορείο, για να συνεχίσει την πορεία του, πρέπει να κάνει... σλάλομ και να βγει στο αντίθετο ρεύμα! 

Η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους του Πειραιά φαίνεται ότι εξαντλείται στο φανάρι της διασταύρωσης της Ομηρίδου Σκυλίτση με την 34ου Συντάγματος! 

Τριτοκοσμικές καταστάσεις  
Το οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ανέδειξε τριτοκοσμικές καταστάσεις:

■ Το παραλιακό τμήμα των Ακτών Θεμιστοκλέους και Μουτσοπούλου, από την οδό Φρεαττύδος έως τη Γρηγορίου Λαμπράκη, στο Πασαλιμάνι, θεωρητικά διαθέτει πέντε λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά στην πράξη μόνο μία!

Διπλό-παρκαρισμένα οχήματα υπάρχουν, όχι μόνο στη δεξιά, αλλά και στην αριστερή πλευρά.

Ο οδικός άξονας γίνεται αδιάβατος στη συμβολή της λεωφόρου Φρεαττύδος με την Ακτή Θεμιστοκλέους, όπου λειτουργεί η πιάτσα των ταξί, με αποτέλεσμα να φρακάρει η μοναδική λωρίδα με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

■ Στη 2ας Μεραρχίας και ειδικά στο τμήμα από την Ηρώων Πολυτεχνείου έως την Ακτή Μουτσοπούλου, κατά τις εργάσιμες ώρες ο δρόμος στενεύει από τα οχήματα επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν δύο και τρεις λωρίδες.

■ Η Γρηγορίου Λαμπράκη, που -μετά την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων- είναι η κυριότερη έξοδος προς την Αθήνα, αποδεικνύεται ο δρόμος με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στην αριστερή πλευρά της, από το Πασαλιμάνι ως τη συμβολή της με τη Βασ. Γεωργίου, ιδιαίτερα στο ύψος των γραφείων του υπουργείου Ναυτιλίας και του πεζόδρομου της οδού Σωτήρος, από το παράνομο παρκάρισμα είναι κατειλημμένες τις περισσότερες ώρες της ημέρας τρεις λωρίδες κυκλοφορίας!

Μονίμως σε διπλή γραμμή και ένα όχημα της Πυροσβεστικής (ο αριθμός του είναι στη διάθεση κάθε αρμοδίου), προφανώς για να δίνει το καλό παράδειγμα!

Μετά τη Βασ. Γεωργίου και με κατεύθυνση προς την Αθήνα, οι οδηγοί πρέπει να είναι οπλισμένοι με αρκετή υπομονή.

Στη δεξιά πλευρά, στις δύο λωρίδες εξελίσσονται τα έργα για το τραμ, ενώ στην αριστερή Ι.Χ. και φορτηγά τροφοδοσίας είναι μονίμως παρκαρισμένα σε διπλή σειρά, έως το ύψος της Ευαγγελιστρίας. Και εδώ πάλι απομένει μία λωρίδα κυκλοφορίας για τους... νομοταγείς!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι κινητές προστατευτικές μπάρες της εταιρείας που εκτελεί τα έργα, δεν περιορίζονται στους χώρους των εργοταξίων, αλλά καταλαμβάνουν αδικαιολόγητα μέρος του οδοστρώματος, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα.

Επίσης, δεν έχει διασφαλίσει ούτε τους ελάχιστους διαδρόμους για τους πεζούς και τις μητέρες που χρησιμοποιούν καροτσάκια, χωρίς να παρεμβαίνει η «Αττικό Μετρό», που είναι η επιβλέπουσα αρχή.

Έτσι, ένα οικολογικό μεταφορικό μέσο, που είναι χρήσιμο για την πόλη, απαξιώνεται στα μάτια των πολιτών, πριν καν δοθεί στην κυκλοφορία...

■ Ο άξονας Ακτή Μιαούλη - Εθνικής Αντιστάσεως είναι η δεύτερη έξοδος προς την Αθήνα, που εξυπηρετεί και τους ταξιδιώτες του λιμανιού.

Σε όλο το μήκος της Ακτής Μιαούλη και μέχρι τη συμβολή της με τη Βασ. Γεωργίου, στη δεξιά πλευρά μέσα στη λεωφορείο-λωρίδα βρίσκονται από νωρίς το πρωί διπλό-παρκαρισμένα Ι.Χ. και οχήματα τροφοδοσίας.

Τα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ κάνουν σλάλομ, για να προσεγγίσουν τις στάσεις των επιβατών, ενώ οι υπόλοιποι οδηγοί κάνουν τον... σταυρό τους κάθε φορά που αποφεύγουν μια σύγκρουση!

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Εθνικής Αντιστάσεως με κατεύθυνση προς την Ομηρίδου Σκυλίτση, που οδηγεί εκτός Πειραιά.

■ Στον άλλο οδικό άξονα, 34ου Συντάγματος - Ηρώων Πολυτεχνείου, το διπλό-παρκάρισμα είναι μόνιμο σε όλο του το μήκος, στην αριστερή πλευρά από το ύψος της οδού Ευαγγελιστρίας έως την Τσαμαδού.

Να σημειωθεί ότι η Τσαμαδού είναι πλέον αποκλειστικός λεωφορειόδρομος, στον οποίο κάποιες ώρες επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων τροφοδοσίας, ωστόσο η ρύθμιση παραβιάζεται συστηματικά από Ι.Χ. και ταξί, στην ουσία μπροστά στα μάτια της Τροχαίας, αφού είναι δίπλα στο κτίριο Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά!

Στην Ηρώων Πολυτεχνείου, το διπλό-παρκάρισμα είναι καθημερινό φαινόμενο από το Δημοτικό Θέατρο έως την πλατεία Τερψιθέας, στη δεξιά πλευρά της λεωφόρου αυτή τη φορά.
Πού είναι η Τροχαία;
Η απουσία της Τροχαίας έχει αποτέλεσμα την καταστρατήγηση των λεωφορείο-λωρίδων, ακόμα και «αντίθετης ροής» σε σχέση με την υπόλοιπη κυκλοφορία, όπως είναι αυτή που ξεκινάει από το Χατζηκυριάκειο και μέσω των οδών Χατζηκυριακού και Ηρώων Πολυτεχνείου φτάνει έως το ύψος της οδού Τσαμαδού.

Πολλά Ι.Χ., ένα ανά 3 λεπτά, όπως λένε οι αρμόδιοι των αστικών συγκοινωνιών, κινούνται στην... αντίθετη κατεύθυνση στη μονοδρομημένη πλέον Ηρώων Πολυτεχνείου, χρησιμοποιώντας τη λεωφορειολωρίδα!

Ο κίνδυνος ατυχημάτων στις διασταυρώσεις, κυρίως το βράδυ, είναι πολύ μεγάλος και ήδη καταγράφονται ατυχήματα, κυρίως με δίκυκλα που νομίμως κυκλοφορούν σε αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι πλαστικές κορύνες που είχαν τοποθετηθεί από την «Αττικό Μετρό» σε κρίσιμες διασταυρώσεις για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης έχουν πλέον καταστραφεί από ασυνείδητους οδηγούς. 



1 comments:

Σε όλα αυτά μια απορία εκφράζει ο συντάκτης..... "Που είναι ή τροχαία;;;" μήπως θα έπρεπε να εκφράζει την απορία "που είναι ή παιδεία μας", " που είναι το φιλότιμο μας;" όταν εσύ εγώ ο καθένας μας τάσσεται υπέρ του "δεν γ@@@ται αστο εδώ σε 10 λεπτά θα φύγω...(άσχετα αν βρει τον Ζαχαρία κ πιουν 2 ώρες καφέ)", τότε καμμία τροχαία κανένας μπαμπουλας δε θα μας κάνει καλα

Δημοσίευση σχολίου