Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η επέκταση προχωρεί - Έχει κολλήσει η κύρια γραμμή

Οι εργασίες για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά εκτελούνται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.

Το έργο αξίας 312 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, υλοποιείται από την κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ και θα περιλαμβάνει πέντε σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) σε μια υπόγεια γραμμή 4,77 χιλιομέτρων.

Η λειτουργία όμως της συγκεκριμένης γραμμής εξαρτάται από την πορεία των εργασιών της κύριας γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν διακοπεί -μόνο το 35% του έργου έχει ολοκληρωθεί- μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η κοινοπραξία της ΑΕΓΕΚ με ιταλικές εταιρείες. 

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία είχε υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής το μακρινό 2006! Το μέγεθος του έργου σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που προέκυψαν (ζητήματα με την αρχαιολογία, ασυμφωνία με τους τοπικούς φορείς κ.α) ουσιαστικά «κατάπιε» την κοινοπραξία και σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την τύχη του.

Όπως είναι αντιληπτό η γραμμή της Καλαμαριάς και να είναι έτοιμη το 2018 δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, καθώς τα αμαξοστάσια θα βρίσκονται στην κύρια γραμμή αλλά κυρίως γιατί η επέκταση χωρίς τους επιβάτες της κύριας γραμμής θα έχει πολύ περιορισμένο μεταφορικό έργο.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για μια συμβιβαστική λύση μεταξύ του υπουργείου υποδομών και της κοινοπραξίας της ΑΕΓΕΚ. Ηδη έχει επιδικαστεί αποζημίωση στην κοινοπραξία 90 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και πηγές που γνωρίζουν εκτιμούν ότι με ένα συνολικό ποσό κοντά στα 200 εκατ. θα υπάρξει απεμπλοκή. 

Αυτό σημαίνει ότι μετά το συμβιβασμό η κοινοπραξία θα πρέπει να υπογράψει με την Αττικό Μετρό νέα σύμβαση με νέο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και ολοκλήρωση της κύριας γραμμής.

Επίσης, θεωρείται πιθανό η ίδια η κοινοπραξία με αίτημά της να ζητήσει τη συνδρομή και άλλου κατασκευαστή για την ολοκλήρωση του έργου.

Σε μια τέτοια περίπτωση όλα δείχνουν ότι η ΑΚΤΩΡ που κατασκευάζει την επέκταση της Καλαμαριάς θα έχει το προβάδισμα. Μάλιστα έχει αγοράσει τους δύο μετροπόντικες από την ΑΕΓΕΚ που δούλευαν στην κύρια γραμμή για να φτιάξει την επέκταση. 

Ενδεχομένως, η εμπλοκή της ΑΚΤΩΡ στην κατασκευή και της κύριας γραμμής να φέρει καθυστερήσεις στην κατασκευή της επέκτασης αφού οι μετροπόντικες θα μεταφερθούν αλλά ίσως το 2020 το μετρό Θεσσαλονίκης στο σύνολο του να είναι μια πραγματικότητα για την πόλη.

Το αρνητικό σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία συμβιβασμού με την ΑΕΓΕΚ και το υπουργείο, η κύρια γραμμή να βαλτώσει τελείως και το 2018 οι Θεσσαλονικείς να έχουν έτοιμη μια επέκταση προς Καλαμαριά μη λειτουργική και το όνειρο για ένα σύγχρονο μετρό ύστερα από 16 χρόνια υπογραφής της πρώτης σύμβασης να παραμένει ανεκπλήρωτο. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER