Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Κομισιόν: Η ΕΕ κηρύσσει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2015

Εν όψει της διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα (COP 21) που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει την ετήσια ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (16-22 Σεπτεμβρίου).

Εν όψει της διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα (COP 21) που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει αύριο την ετήσια ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (16-22 Σεπτεμβρίου), με εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 2.000 ευρωπαϊκές πόλεις και μεγαλουπόλεις. ΗΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ενθαρρύνει καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων αστικής κινητικότητας, με τις οποίες είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τις μεταφορές, η κ. Violeta Bulc η οποία θα κηρύξει επίσημα την έναρξη τηςΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στις 16 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες δήλωσε: «η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ μάς υπενθυμίζει ότι καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν διαλέξουμε να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο περισσότερο ή να χρησιμοποιούμε τα συλλογικά ή τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή να συνδυάζουμε αυτούς τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, η Ευρώπη στο σύνολό της μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κοινωνικά οφέλη. Εάν ενώσουμε τις ατομικές μας επιλογές μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη συμφόρηση στις αστικές περιοχές, τον θόρυβο, τα ατυχήματα, τη ρύπανση του αέρα και να βελτιώσουμε την κινητικότητά μας».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker στην ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση , η κλιματική αλλαγή θα νικηθεί ή θα ηττηθεί στις πόλεις όπου ζει το 75% των Ευρωπαίων και όπου καταναλώνεται το 80% της ενέργειας στην Ευρώπη. Η φετινή EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ θα εστιασθεί ιδίως στην πολυτροπικότητα, η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες να επιλέγουν, να αλλάζουν και να συνδυάζουν τα μέσα μεταφοράς. Η Επίτροπος κ. Bulcαπηύθηνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα όπου παρουσιάζει την άποψή της για την πολυτροπικότητα:

Μία από τις κύριες εκδηλώσεις της φετινής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ θα είναι η «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», κατά την οποία οι πόλεις απαγορεύουν εν μέρει την κίνηση των μηχανοκίνητων οχημάτων και επιτρέπουν την κυκλοφορία μόνον σε πεζούς, ποδηλάτες, δημόσιες συγκοινωνίες και καθαρά οχήματα (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα). Παραδείγματος χάρη, η παλιά πόλη της Στοκχόλμης και μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης θα είναι ανοικτή μόνον για πεζούς.

Άλλες δράσεις ανά την Ευρώπη θα στοχεύσουν στην επίδειξη ορισμένων εμπνευσμένων και καινοτόμων μέτρων για να ενθαρρυνθεί η πεζοπορία, το ποδήλατο και η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Στο Ταλίν, για παράδειγμα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν για τους πολίτες που θα επιδεικνύουν την άδεια οδήγησης. Στην πορτογαλική πόλη του Aveiro, με την πρωτοβουλία των πολιτών Ciclaveiro θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως μια έκθεση, μια ημερίδα ή μια πώληση μεταχειρισμένων ποδηλάτων για να προωηθεί η χρήση του ποδηλάτου.

Πληροφορίες για τις κατά τόπους εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.mobilityweek.eu/cities/

Ιστορικό του φακέλου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ υποστηρίζει την προώθηση των πολιτικών της ΕΕ στους τομείς των μεταφορών, της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Το μήνυμά της φθάνει σε περίπου 170 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η εκστρατεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ άρχισε το 1998 με την ημέρα «Στην πόλη μου χωρίς το αμάξι μου!» στη Γαλλία, με την οποία ακόμη ενθαρρύνονται πόλεις και μεγαλουπόλεις να διοργανώνουν κάθε χρόνο μία ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και να προωθούν τη χρήση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας οδήγησε στην καθιέρωση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ το 2002. Τώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 πόλεις, έχουν τεθεί σε εφαρμογή περισσότερα από οκτώ χιλιάδες μόνιμα μέτρα, άμεση κληρονομιά της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, τα οποία αφορούν κυρίως τις υποδομές για ποδηλάτες και πεζούς, τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση στις βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βιώσιμες δράσεις των ευρωπαϊκών πόλεων και μεγαλουπόλεων: http://www.mobilityweek.eu/cities/

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER