Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Χάος στο Λονδίνο: Σαν σαρδέλες σε λεωφορεία - τρένα λόγω απεργίας στο Μετρό

Αντιμέτωποι με τεράστιες ουρές και μεγάλες καθυστερήσεις βρέθηκαν εκατομμύρια Λονδρέζοι και τουρίστες, εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιείται από χθες στο απόγευμα στο Μετρό του Λονδίνου.

Στους δρόμους βγήκαν περίπου 250 επιπλέον λεωφορεία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες, ενώ πολλοί επέλεξαν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων.

Η απεργία στον υπόγειο σιδηρόδρομο, το διάσημο Tube, ξεκίνησε στις 18:30 τοπική ώρα. Δεν θα υπάρξουν δρομολόγια μέχρι, αύριο, Παρασκευή.

Τα συνδικάτα αντιδρούν στις συνθήκες εργασίας που προβλέπονται για τους οδηγούς στη νυχτερινή υπηρεσία τα Σαββατοκύριακα, η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μηνα.

Έχοντας κατά νου την εμπειρία από την τελευταία απεργία, πριν από μόλις έναν μήνα, οι Λονδρέζοι ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλές φωτογραφίες και βίντεο από τις ουρές αναμονής που αυξάνονταν στη βρετανική πρωτεύουσα, με ετικέτα (hashtag) #tubestrike.

«Πήρα το λεωφορείο, ήταν αληθινά γεμάτο και χρειάστηκα 45 λεπτά, αντί για 20 λεπτά» εξήγησε ο Άμαλ, ένας 21χρονος πωλητής.

Πολλοί Λονδρέζοι επέλεξαν το περπάτημα ή το ποδήλατο, καθώς είχαν ανεφοδιαστεί οι υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων της πόλης.

Επωφελούμενη της ευκαιρίας για να διαφημισθεί, μια εταιρεία σκέιτμπορντ διένειμε δωρεάν στους επιβάτες μερικές δεκάδες σκέιτμπορντ στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βικτόρια.

Αυτή η δεύτερη απεργία μέσα σ' ένα μήνα αφορά την έναρξη της λειτουργίας μιας νυκτερινής υπηρεσίας την Παρασκευή και το Σάββατο, για την οποία τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική και την επαγγελματική ζωή των μελών τους, καθώς και την ασφάλεια του δικτύου.

Οδηγός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο BBC: «Πληρωνόμαστε πολύ καλά και η άδεια είναι πολύ καλή (43 ημέρες άδεια και οκτώ αργίες), αλλά γιατί θα πρέπει να με πιέσουν να εργάζομαι βράδυ και περισσότερα Σαββατοκύριακα, ενώ δεν υπέγραψα για αυτό; Είναι ζήτημα αρχής το να αλλάξουν οι εργασιακές μας συνθήκες χωρίς συνομιλίες».

Παλιά υπόσχεση του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, η νυκτερινή υπηρεσία πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί στις 12 Σεπτεμβρίου ώστε να συμπέσει με την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι που θα διεξαχθεί στην Αγγλία από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Τα συνδικάτα ζητούν την αναβολή της έναρξης της υπηρεσίας και ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως δεν επιμένει στην ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου.

«Θέλω να αρχίσει το φθινόπωρο» είπε. Όμως «δεν θα εγκρίνω περισσότερα χρήματα. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως η προσφορά (που έγινε στους εργαζόμενους του μετρό) είναι πολύ γενναιόδωρη» πρόσθεσε.

Η εταιρεία London Underground, που διαχειρίζεται το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, προτείνει μια μισθολογική αύξηση κατά 2% φέτος και στη συνέχεια κατά 1% (ή αντίστοιχη του πληθωρισμού, αν αυτός είναι υψηλότερος) για το 2016 και το 2017, καθώς κι ένα έκτακτο πριμ 500 λιρών (περίπου 700 ευρώ) στο σύνολο του προσωπικού που εργάζεται τη νύχτα.

«Τα μέλη μας απέρριψαν την τελευταία προσφορά επειδή εξαναγκάζονται να δεχθούν τα νέα ωράρια απασχόλησης χωρίς να υπάρχει συμφωνία πάνω σ' αυτά και χωρίς να υπάρχει σταθερή δέσμευση όσον αφορά την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική ζωή και την επαγγελματική ζωή για τους οδηγούς» είπε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Aslef Μικ Ουίλαν. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου