Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Θεσσαλονίκη: Νέα κινητοποίηση στον ΟΑΣΘ για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων

Νέα κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), επί των οδών Μπότσαρη με Παπαναστασίου, πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης το πρωί της Τετάρτης 29 Ιούλη.

Αντιπροσωπεία των Επιτροπών κατέθεσε τα πρόστιμα προς διαγραφή με τη διαβεβαίωση από το γραφείο του ΟΑΣΘ ότι θα διαγραφούν. Επίσης έθεσαν το ζήτημα της συμπεριφοράς ορισμένων ελεγκτών και απαίτησαν να παρθεί άμεσα απόφαση για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: 
«Η κατάσταση με την κάλυψη των αναγκών του λαού για μεταφορές οξύνεται ακόμα περισσότερο. Τα σημερινά προβλήματα για τον κόσμο που πρέπει να μετακινηθεί με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά και τα "μελλούμενα", δεν αφήνουν περιθώρια για αναμονή και εφησυχασμό.
 1. Η τιμή του εισιτηρίου είναι υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των μισθών, αλλά και τον αριθμό των ανέργων που έχουν μηδενικό εισόδημα. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί με την επερχόμενη αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια στο 23%, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του νέου μνημονίου.
 2. Στο πλαίσιο του "Οργανισμού-επιχείρηση" διαμορφώνεται η στάση κάποιων ελεγκτών ως άλλων «μπράβων είσπραξης". Πρόσφατα μας γνωστοποιήθηκε κρούσμα τραμπουκισμού από ελεγκτές σε μακροχρόνια άνεργη. Οι ελεγκτές έφτασαν μέχρι τη χειροδικία (!), ενώ συνέχισαν με συκοφαντίες προς το πρόσωπό της και κατέληξαν στο να καλέσουν την Αστυνομία. Σε καταγγελία που υποβλήθηκε στον ΟΑΣΘ για το περιστατικό, η απάντηση που έδωσε ο Οργανισμός στην επιστολή του ήταν η πλήρης διαστρέβλωση της αλήθειας: Ανέφερε πως η άνεργη επιτέθηκε και χτύπησε τους "ευγενέστατους ελεγκτές"!
 3. Ο ΟΑΣΘ σκληραίνει τη στάση του στη διαγραφή προστίμων. Μέσω αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων είχαμε πετύχει τη διαγραφή προστίμων σε ανέργους, αλλά και σε φοιτητές, σε άτομα με χαμηλό εισόδημα κλπ. Πρόσφατα, ο ΟΑΣΘ μας ενημέρωσε πως από δω και στο εξής αλλάζει στάση: Δεκτά για διαγραφή θα γίνονται πλέον μόνο τα πρόστιμα που συνοδεύονται από κάρτα ανεργίας, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις δεν θα ικανοποιούνται.
 4. Ο ΟΑΣΘ λειτουργεί ως μετοχική επιχείρηση, με κριτήριο και γνώμονα τα κέρδη των μετόχων του, τα οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει σε κάθε συνθήκη. Επιδοτείται από το κράτος στην τιμή του εισιτηρίου -δηλαδή από την ολοένα αυξανόμενη φορολογία μας, χρηματοδότηση που γίνεται επισφαλής στις γνωστές συνθήκες της χώρας. Τα βάρη αυτών των αδιεξόδων φορτώνονται στα συνήθη υποζύγια: Σε μας και τις οικογένειές μας.
Από τη μεριά μας διεκδικούμε:
 • Δωρεάν μετακίνηση για κάθε άνεργο για όσο διαρκεί η ανεργία του.
 • Δωρεάν μετακίνηση σε μαθητές, φοιτητές, σε εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται προς τη δουλειά τους.
 • Καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. Μειώσεις τώρα!
 • Να σταματήσουν τα κρούσματα απαράδεκτης συμπεριφοράς εκ μέρους των ελεγκτών.
 • Διαγραφή προστίμων όχι μόνο σε ανέργους, αλλά και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αντίτιμο του εισιτηρίου.
Λύση είναι: 
 • Κρατικός φορέας αστικών συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με γνώμονα την κάλυψη της ανάγκης των πολιτών σε γρήγορη, φτηνή και ασφαλή μετακίνηση και ΟΧΙ με γνώμονα το κέρδος των μετόχων. 
 • Κάλυψη των εξόδων από το κράτος. 
 • Να φορολογηθεί σκληρά το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να καλυφθούν πλήρως τα έξοδα. Ο ΟΑΣΘ να μην είναι μετοχική επιχείρηση, να μη λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER