Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Θεσσαλονίκη: Λαμπτήρες νέας τεχνολογίας στο οδικό δίκτυο

Καλύτερη ποιότητα φωτισμού, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας σχεδιάζει να πετύχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την τοποθέτηση 1.400 λαμπτήρων νέας τεχνολογίας LED στο οδικό δίκτυο.

Οι νέοι λαμπτήρες, που θα τοποθετηθούν το προσεχές διάστημα, θα αντικαταστήσουν τις παλιές λάμπες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και -μεταξύ άλλων- θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 50%.

Οι καινούριες λάμπες, με διάρκεια ζωής έως και 100.000 ώρες, θα προσφέρουν επίσης καλύτερη ποιότητα φωτισμού με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την ορατότητα των οδηγών και κατά συνέπεια να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους, θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες και θα προστατεύουν το περιβάλλον καθώς έχουν μειωμένες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

"Δεδομένου ότι ο ηλεκτροφωτισμός είναι πρώτη προτεραιότητά μας, αφού αφορά σε ανθρώπινες ζωές, προχωρούμε μαζί με τη συντήρηση που είναι σε εξέλιξη σε βασικούς οδικούς άξονες την αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων. Αρχικά θα αντικατασταθούν οι λαμπτήρες στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και μετά στους κομβικούς άξονες και των επτά περιφερειακών ενοτήτων", δήλωσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο ηλεκτροφωτισμός είναι η πιο ενεργοβόρα λειτουργική εγκατάσταση στους οδικούς άξονες καθώς τα φώτα τους χειμερινούς μήνες λειτουργούν από 12 – 14 ώρες, ενώ το καλοκαίρι από 9 – 10 ώρες. Στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν 18.000 – 20.000 λαμπτήρες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, στη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα προμηθειών για το έτος 2015 προμήθειας φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας LED και θα προχωρήσει ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 1.239.840 ευρώ.

Σημειώνεται πως οι παλιοί λαμπτήρες δεν θα πεταχτούν αλλά θα τοποθετηθούν σε σημεία του επαρχιακού δικτύου στα οποία δεν υπάρχει φωτισμός. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου