Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Καταργείται το κριτήριο κυβισμού στη φορολόγηση αυτοκινήτου. Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ

Ριζική αναπροσαρμογή του συστήματος φορολόγησης και ταξινόμησης των ΙΧ αυτοκίνητων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί και να παγιωθεί μια δικαιότερη και αποτελεσματικότερη φορολόγηση των οχημάτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο σημειώνει ότι σχεδιάζει τα εξής:

1. Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησης τους. Αντί γι' αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου