Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Μείωση των διοδίων επεξεργάζεται η Πολιτεία


Σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών με στόχο μεταξύ άλλων και τη μείωση του κόστους των διοδίων σε αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, προσανατολίζεται σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης στους πέντε οδικούς άξονες της χώρας, της Αττικής Οδού αλλά και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, προκειμένου μεταξύ άλλων, να μειωθούν οι τιμές των κομίστρων στα διόδια, να θεσπιστεί ατέλεια για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να εξασφαλιστεί ένα νέο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο κατασκευής των έργων που απομένουν.

Για τον λόγο αυτό, στο άμεσο προσεχές διάστημα η Πολιτεία αναμένεται να καλέσει σε διαπραγματεύσεις τους παραχωρησιούχους για αλλαγή των συμβάσεων της Ολυμπίας Οδού, της Νέας Οδού, του Ε65, του Μωρέα, της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Αν και η Πολιτεία δεν προτίθεται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ο κ. Σπίρτζης θεωρεί πως οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα δεχθούν τις αλλαγές που το υπουργείο θα προτείνει καθώς αυτές συνεπάγονται ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα οδικά έργα, παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται (τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση) το οδικό έργο Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, καθώς μεταξύ άλλων, θα αφαιρούσε κυκλοφοριακό φόρτο από την Αττική Οδό και την Νέα Οδό, γεγονός που θα οδηγούσε τους παραχωρηριούχους σε διεκδικήσεις.

Επιπρόσθετα, οι ζεύξεις Σαλαμίνας και Λευκάδας θα… επανεξεταστούν σε σχέση με τους όρους των διαγωνισμών και θα επαναδημοπρατηθούν με αλλαγές, εφόσον αυτό χρειαστεί.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου