Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Πάτρα: Σταγόνα στον ωκεανό οι "έξυπνες στάσεις" - Στην πλειονότητά τους είναι ακόμα… τριτοκοσμικές!

Όταν πριν από λίγο καιρό τέθηκαν σε λειτουργία στην Πάτρα οι πρώτες «έξυπνες στάσεις» το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα με τους συμπολίτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να δηλώνουν χαρούμενοι για την εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αυτές θα συμβάλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στην πορεία όμως διαπίστωσαν ότι δυστυχώς ελάχιστα πράγματα άλλαξαν αφού, επί της ουσίας, οι στάσεις αυτές αποτελούν την φωτεινή εξαίρεση μιας εντελώς διαφορετικής πραγματικότητας. Και τούτο γιατί οι συνθήκες που επικρατούν στην συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων του Αστικού ΚΤΕΛ είναι πραγματικά τριτοκοσμικές.

Στις περισσότερες στάσεις μια απλή ταμπέλα με ένα λεωφορείο και τους αριθμούς των γραμμών είναι το μόνο που βρίσκουν οι συμπολίτες. Παράλληλα τον χειμώνα βέβαια, όσους περιμένουν το λεωφορείο, τους τρώει το αγιάζι και η βροχή ενώ τον καλοκαίρι τους λιώνει ο ήλιος αφού δεν υπάρχουν, ούτε καν στο κέντρο, στέγαστρα.

Όπως επισημαίνουν οι Πατρινοί, ο διασκορπισμός των φωτεινών πινάκων με την ένδειξη για το χρόνο άφιξης των λεωφορείων δημιουργεί μια ψευδεπίγραφη εικόνα εκσυγχρονισμού του αστικού ΚΤΕΛ.

Για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό τους προαπαιτούνται κάποιες στοιχειώδεις και βασικές ενέργειες που έχουν από μηδαμινό έως πολύ μικρό κόστος:
  • ονοματοδοσία των στάσεων
  • τοποθέτηση στεγάστρων σε όλες τις στάσεις.
  • αναγραφή όχι μόνο σκέτου του αριθμού των λεωφορείων που διέρχονται αλλά και η ύπαρξη πίνακα με τον αρχικό και τον τελικό προορισμό του εκάστοτε δρομολογίου αλλά και υποσημείωση του ονόματος της κάθε στάσης.
Αυτά είναι μερικά από όσα χρειάζονται για να ξέρει ο πολίτης ποιο λεωφορείο περνά από κάθε στάση, που πηγαίνει και σε ποια στάση βρίσκεται σε σχέση με τον προορισμό του.

Η διοίκηση του ΚΤΕΛ όμως, παρά την κατακόρυφη αύξηση της κίνησης στα λεωφορεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, επί της ουσίας συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Ας δουν οι υπεύθυνοι την περίπτωση της Αθήνας... και θα καταλάβουν.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΚΤΕΛ κ. Γ. Ρήγα, ο οποίος επικοινώνησε με το thebest.gr και δήλωσε ότι αρμόδιος για τις στάσεις είναι ο Δήμος και όχι το ΚΤΕΛ, το οποίο δεν μπορεί να παρέμβει για να τις αποκαταστήσει.

Μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι το Αστικό δεν είχε καμία ενόχληση από τη δημοτική Αρχή για το θέμα.

Όσο για τις «έξυπνες στάσεις», που υλοποιήθηκαν μέσω της ΑΔΕΠ, ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι στις προθέσεις του ΚΤΕΛ είναι η επέκταση του μέτρου σε όλες τις στάσεις.

Για το λόγο αυτό το ΚΤΕΛ έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ και αναμένεται έγκριση.

Έγκριση αναμένει και για το πρόγραμμα των προπληρωμένων καρτών, καθώς εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση των ειδικών ακυρωτικών μηχανημάτων στα λεωφορεία. 

ΠΗΓΗ: thebest.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου