Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ΡΟΔΑ θα κάνει χρήση συστημάτων τηλεματικής

Με πολύ σύγχρονες προδιαγραφές θα λειτουργεί στο μέλλον η ΔΕΣ ΡΟΔΑ. Η διοίκηση της επιχείρησης ετοιμάζεται να κάνει χρήση συστημάτων τηλεματικής και να δημιουργήσει δίκτυο «έξυπνων στάσεων» σε όλη την περιοχή ευθύνης της.

Με τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων, από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις. Πληροφορίες θα μπορούν να λαμβάνουν και στα κινητά τους τηλέφωνα. 

Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου απ’ όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου. 

«Το συγκεκριμένο έργο συνδυάζει τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης συγκοινωνιακού στόλου. 

Για την υλοποίησή του η ΡΟΔΑ χρειάζεται κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ. Αν όλα πάνε καλά θα είμαστε σε θέση να κάνουμε χρήση των προηγμένων συστημάτων τηλεματικής το επόμενο καλοκαίρι δηλαδή σε ένα έτος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ κ. Δημήτρης Παρασκευάς. 

Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευάς με την απόφαση που ελήφθη προχθές το μεσημέρι από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΣ ΡΟΔΑ έγινε το πρώτο βήμα για τη χρήση της τηλεματικής. 

«Κάναμε ουσιαστικά το πρώτο βήμα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του επιβατικού κοινού και στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού και παραγωγικότητας του συγκοινωνιακού έργου. Σε πρώτη φάση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων για την έκδοση εισιτηρίων εντός των λεωφορείων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ. 

Με τα νέα συστήματα οι επιβάτες, μετά την είσοδό τους στα λεωφορεία, θα πληρώνουν τα χρήματα για τις διαδρομές που επιθυμούν να κάνουν και θα λαμβάνουν αποδείξεις στις οποίες θα αναγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Στο μέλλον θα αγοραστούν και ειδικοί αυτόματοι κερματοδέκτες για την αγορά εισιτηρίων από τους επιβάτες εντός των λεωφορείων. 

«Το επόμενο βήμα είναι να προβούμε στην χαρτογράφηση όλων των στάσεων», δήλωσε ο κ. Παρασκευάς. 

Προβλέπεται σε επόμενη φάση η τοποθέτηση οθονών στις στάσεις, για την πληροφόρηση των επιβατών περί της πραγματικής ώρας διέλευσης των οχημάτων, η εγκατάσταση αντίστοιχου εξοπλισμού σε όλα τα λεωφορεία. 

Στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΣ ΡΟΔΑ αποφασίστηκε να γίνουν οι δέουσες ενέργειες και να αγοραστούν δύο μεταχειρισμένα λεωφορεία (φυσούνες) χωρητικότητας 120 ατόμων. 

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απόκτηση δύο μεγάλων λεωφορείων τύπου φυσούνας που θα εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές Φαληράκι -κέντρο και αεροδρόμιο -κέντρο», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παρασκευάς. 

Στα σχέδια είναι να αγοραστούν μέσω του ΕΣΤΙΑ και άλλα δύο λεωφορεία χωρητικότητας 60 με 70 θέσεων. 

«Θα αγοράσουμε άλλα δύο λεωφορεία που θα εκτελούν δρομολόγια μέσα στην πόλη. Η απόκτησή τους θα γίνει μετά το Πάσχα», τόνισε ο κ. Δημήτρης Παρασκευάς. 

Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που χρειάζεται για τη θερινή περίοδο. 

«Θα ζητήσουμε έγκριση για να προσληφθούν 31 άτομα ως εποχικό προσωπικό. Αν το συγκεκριμένο αίτημα απορριφθεί τότε θα προσληφθούν μόνο 17 εποχικοί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ.
Όταν κλείσει το θέμα των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, τότε θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τα δρομολόγια της θερινής περιόδου.

«Όταν οριστικοποιήσουμε τον αριθμό των εποχιακών που θα προσλάβουμε τότε θα κάνουμε και τον σχεδιασμό για τα δρομολόγια του καλοκαιριού. Χωρίς την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τις διαδρομές μας», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παρασκευάς.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου