Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Πάτρα: Τα 20 "κομβικά" σημεία που προτείνουν οι Έμποροι για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού

Με μελανά χρώματα περιγράφουν τις συνθήκες στην εμπορική αγορά της Πάτρας εξαιτίας του κυκλοφοριακού που αποδυναμώνει ακόμη και την όποια αγοραστική δύναμη έχει απομείνει στο καταναλωτικό κοινό, οι έμποροι της πόλης.

Όπως επισημαίνει ο εμπορικός σύλλογος της Πάτρας, με αφορμή προφανώς τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού:

"Καθημερινά ζούμε και βιώνουμε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το κυκλοφοριακό έμφραγμα με τις πολύπλευρες επιπτώσεις. Εμείς ως έμποροι – επαγγελματίες ‘‘ζούμε’’ πέραν των άλλων επιπτώσεων και τις οικονομικές του συνέπειες.

Έρευνα που έγινε στους τρεις Νομούς Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, κατέδειξε ότι οι πολίτες του Νομού μας αλλά και των όμορων Νομών κατά ποσοστά 85% αποφεύγουν να επισκεφθούν την πόλη μας λόγω έλλειψης πάρκινγκ και έντονου κυκλοφοριακού.

Παρ΄όλα αυτά την θεωρούν Μητροπολιτικό Κέντρο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Στο κέντρο είναι ελάχιστοι οι κοινόχρηστοι χώροι που έχουν σχεδιαστεί από τον 19ο αιώνα ενώ οι πεζόδρομοι σήμερα είναι μόνιμα κατειλημμένοι με αυτοκίνητα, μηχανάκια ή τραπεζοκαθίσματα.

Το ίδιο έντονο πρόβλημα επεκτείνεται και στις συνοικίες καθώς η πόλη απλώνεται άναρχα και αυθαίρετα καταστρέφοντας ότι ανήκει στη φύση χωρίς να υπάρχει μέριμνα για υλοποίηση νέων κοινόχρηστων χώρων υποδομών και εξυπηρετήσεων.

Η πόλη γίνεται ξένη, εχθρική για τους πολίτες που συνθλίβονται στην καθημερινότητα της : μποτιλιάρισμα, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, έλλειψη πρασίνου, αφιλόξενους δημόσιους χώρους, κλπ. Για την εικόνα αυτή δεν είναι φυσικά υπεύθυνοι οι έμποροι – επαγγελματίες όπως ίσως ήθελε να εμφανιστεί για να καλύψει της ευθύνη των Δημοτικών Αρχών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ‘‘τομή’’, να προχωρήσουμε σε άμεσα πρακτικά μέτρα, εκτιμήσεις - προτάσεις :

1. Το κυκλοφοριακό αφορά όλη την πόλη, το ιστορικό κέντρο και τις συνοικίες (Μποζαιτικα, Ακρωτηρίου, Έλληνος Στρατιώτου, κλπ.)

2. Το κυκλοφοριακό είναι συνδεδεμένο με τις θέσεις στάθμευσης ( κέντρο και συνοικίες ).

3. Μεταφορά Λαϊκών Αγορών(συγκεκριμένοι χώροι) με δημιουργία στεγασμένων Δημοτικών Αγορών.

4. Επέκταση των τριών χώρων στάθμευσης Αγ.Ανδρέα (Καλεντζιώτη), περιοχή Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέα και Αγυιά (Τερψιθέα).

5. Μέριμνα της Δημοτικής Αρχής, Γραφείο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος να φροντίσει την τροποποίηση (σύμφωνα με το Συμβούλιο Επικρατείας), ώστε να αρθεί η απαγόρευση για δημιουργία νέων parking στο ιστορικό κέντρο.

6. Δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων.

7. Επανεξέταση της ελεγχόμενη στάθμευσης με μελέτη ανάλογα των ιδιαιτεροτήτων κάθε οδού.

8. Ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

9. Διατήρηση και επέκταση προαστιακού από Ψαθόπυργο έως Καμίνια κατ΄ αρχήν και μετά από Αχαΐα Άραξο έως Αίγιο.

10. Αλλαγή του απαρχαιωμένου συστήματος φωτεινών σηματοδοτών

11. Επανεξέταση, Επανασχεδιασμός της κυκλοφορίας των αστικών υπεραστικών λεωφορείων (βελτιωμένοι τρόποι διάσχισης της πόλης).

12. Διαχείριση της φορτοεκφόρτωσης κ.λ.π.

13. Χρήσεις γης, Εμπορική Πολεοδομία , σωστή διαχείριση αδειών για οχλήζουσες επιχειρήσεις.

14. Μελέτη για αλλαγή κατεύθυνσης (φοράς) σε δρόμους (Ερμού να κατέβει έως Κορίνθου, διπλοδρόμηση Όθωνος Αμαλίας;).

15. Γραφείο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος καλά στελεχωμένο, ελεγχόμενο από πολίτες και συλλογικούς φορείς, δεσμευτικό για τα σχέδια κάθε Δημοτικής Αρχής (όχι σε ευκαιριακές επεμβάσεις, έρμαιο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ή μικροσυμφερόντων άσχετων με τις ουσιαστικές κοινωνικές ανάγκες, σύνδεση με Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, κλπ.).

16. Αλλαγή του στόλου των λεωφορείων.

17. Επιδότηση εισιτηρίου από την πολιτεία ( Αθήνα – Θεσ/κη).

18. Παραχώρηση των σταθμών Αγ. Ανδρέα και Αγ. Διονυσίου από ΟΣΕ για δημιουργία Δημοτικώνparking.

19. Οι μόνιμοι κάτοικοι να παρκάρουν στις κάθετες (προς τους κεντρικούς άξονες).

20. Δημιουργία Παρκινγκ στην λιμενική ζώνη (Αγίου Νικολάου).

Διερεύνηση για:

1. Ανάπτυξη των οικολογικών συγκοινωνιών (τραμ, ηλεκτρικού, λεωφορεία)

2. Πλωτών πάρκινγκ0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER