Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Υπερατλαντική πτήση σε χρόνο ρεκόρ: 5 ώρες και 16 λεπτά - Σχεδόν 2 ώρες λιγότερο από το κανονικό!

Την τύχη με το μέρος τους είχαν την περασμένη Τετάρτη οι επιβάτες πτήσης της British Airways από Νέα Υόρκη προς Λονδίνο, η πτήση διήρκεσε μόλις 5 ώρες & 16 λεπτά, ενώ το αεροπλάνο πετούσε με ταχύτητες σχεδόν υπερηχητικές.

Αιτία ήταν ένας αεροχείμαρρος (Jet Stream) που οι πιλότοι οδήγησαν μέσα του το αεροσκάφος προκειμένου να εξοικονομήσουν καύσιμα.

Όπως αποδείχθηκε, ο αεροχείμαρρος ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρός με ροή αέρα 400 χιλιομέτρων/ώρα, που βοήθησε το Boeing 777-200 της British Airways να πετάξει με ταχύτητα 1200 χιλιομέτρων/ώρα (ο ήχος ταξιδεύει με ταχύτητα 1225 χιλιομέτρων/ώρα στο επίπεδο της θάλασσας).

Εκτός από ισχυρός, ο αεροχείμαρρος ήταν επίσης ασυνήθιστα πλατύς, μια παράμετρος που έκανε τη διαφορά, αφού το αεροπλάνο σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του και πέταξε με τη βοήθεια των ανέμων για ολόκληρο το υπερατλαντικό ταξίδι του, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις.

Οι αεροχείμαρροι (Jet Streams) είναι ροές αέρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, που δημιουργούνται από την περιστροφική κίνηση της γης και τον ήλιο. Οι πιλότοι συνηθίζουν να «καβαλούν» έναν αεροχείμαρρο προκειμένου να εξοικονομούν καύσιμα και να συντομεύουν το ταξίδι τους.

Ένα τυπικό αεροπορικό ταξίδι από Νέα Υόρκη προς Λονδίνο που διαρκεί περίπου 7 ώρες, με τη βοήθεια ενός αεροχείμαρρου μπορεί να συντομεύσει μέχρι και κατά 1 ώρα. Όμως αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη ήταν μοναδικό, το Boeing 777 έφτασε στον προορισμό του σχεδόν 2 ώρες νωρίτερα! 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER