Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Πάτρα: Το ΚΤΕΛ κέρδισε τον πρώτο γύρο

Στο δημοτικό συμβούλιο «πέφτει» πλέον ο λόγος να αποφασίσει για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας στον πρώην εργοστασιακό χώρο των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Το θέμα θα συζητηθεί από το Σώμα σε προσεχή συνεδρίαση, αλλά μόνο ως προς το σκέλος που αφορά στην απόσταση των «Μύλων» από τον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου.

Το επίμαχο του ζητήματος που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, η οποία συμφώνησε για την μεταφορά του σταθμού, είναι η απόσταση που τον χωρίζει από τον ναό. Μέχρι πρότινος απαγορευόταν η εγκατάσταση σταθμού λεωφορείων σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων (ο σταθμός απέχει 80 μ.). Με την τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας επιτρέπεται στη διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ να αξιοποιήσει τους παλιούς Μύλους.

«Η Πάτρα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό σταθμό, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας του επιβατικού κοινού, ή όχι» δήλωσε στην «Π» ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Γιάννης Πανταζόπουλος, μελετητής του σταθμού, τον οποίο θέλει να κατασκευάσει το υπεραστικό ΚΤΕΛ.

Πρόσθεσε ότι ο προτεινόμενος σταθμός θα σέβεται το αστικό περιβάλλον και επισημαίνει πως πρόκειται για μια περιοχή που είναι υποβαθμισμένη σήμερα, και η εγκατάσταση θα της δώσει ζωή. Ο Γ. Πανταζόπουλος υποστηρίζει ότι σε όλο τον κόσμο τα μέσα μαζικής μεταφοράς πριμοδοτούνται και διευκολύνονται επειδή εξυπηρετούν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Στο ερώτημα της «Π» γιατί επιλέχθηκε η αξιοποίηση των «Μύλων» και όχι το ακίνητο του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην Ακτή Δυμαίων (ΑΒΕΞ), απάντησε ότι οι μελέτες που έκανε ο μεταφορικός φορέας στο πρόσφατο παρελθόν, έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών του μετακινείται από και προς τον σταθμό με τα πόδια. Είτε γιατί μένουν στο κέντρο της πόλης είτε γιατί το προσεγγίζουν με την αστική συγκοινωνία. Ο Γ. Πανταζόπουλος πρόσθεσε ότι ο νέος σταθμός πρέπει να είναι ελκυστικός στους χρήστες, και αυτό αφορά κυρίως το σημείο που θα βρίσκεται.

Το υπεραστικό ΚΤΕΛ έχει θέσει σε προτεραιότητα την μεταφορά του σταθμού τα τελευταία χρόνια, καθώς ο χώρος που εδρεύει σήμερα είναι μισθωμένος από συνδικαλιστικό φορέα εργαζομένων τραπεζικού ιδρύματος. Ο τελευταίος έχει ζητήσει επιτακτικά την απομάκρυνση του υπεραστικού ΚΤΕΛ από το ακίνητό του.

Το ιδιόκτητο ακίνητο των πρώην Μύλων Αγίου Γεωργίου έκτασης 3.000 τ.μ., που βρίσκεται εκτός του Ιστορικού Κέντρου της Πάτρας. Ο σημερινός σταθμός λειτουργεί εντός των ορίων του Ιστορικού Κέντρου, και αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι αφενός είναι αντιλειτουργικός για την πόλη, αφετέρου οι εγκαταστάσεις του είναι αντιαισθητικές για τους πελάτες του μεταφορικού φορέα.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER