Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η πιο απότομη σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο

Η σιδηροδρομική γραμμή Pilatus στην Ελβετία συνδέει το Alpnachstad στη λίμνη της Λουκέρνης με την κορυφή του βουνού Pilatus, σε υψόμετρο 2.073 μέτρων. Οι ράγες ανεβαίνουν μια πλαγιά πάνω από 1.600 μέτρα σε μόλις 4,6 χιλιόμετρα, καθιστώντας το σιδηρόδρομο αυτό ως τον πιο απότομο στον κόσμο. 

Με μια μέση κλίση 38%, που στο μέγιστο αγγίζει το 48% – μεγαλύτερη από τον πιο απότομο δρόμο στον κόσμο, η ελβετική σιδηροδρομική γραμμή υπόσχεται έκρηξη αδρεναλίνης στους επιβάτες των συρμών. Το σχέδιο για την κατασκευή της προτάθηκε το 1873 από τον μηχανικό Eduard Locher ο οποίος επινόησε τη μέγιστη κλίση να μειώσει το μήκος της διαδρομής στο μισό.


Η γραμμή άνοιξε στις 4 Ιουνίου 1889 και εξυπηρετούσε αρχικά 32 επιβάτες, ενώ χρειαζόταν πάνω από μια ώρα για να φτάσει στην κορυφή. Σήμερα τρέχει με 9 χιλιόμετρα την ώρα καλύπτοντας τη διαδρομή σε μισή ώρα για τους 40 τυχερούς επιβάτες. 

Η διαδρομή γίνεται από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ο σιδηρόδρομος δεν έχει θαφτεί στο χιόνι προσφέροντας εξαιρετική θέα αλλά και την εντύπωση στους επιβάτες ότι βρίσκονται σε ένα τρενάκι του τρόμου!


ΠΗΓΗ0 comments:

Δημοσίευση σχολίου