Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Με κίνητρα η έξοδος από το Δημόσιο

Σχέδιο οικειοθελών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων επεξεργάζεται, σύμφωνα με “Τα Νέα” το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να καλύψει τον αριθμό των 4.000 αποχωρήσεων έως το τέλος του έτους βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο σημερινό ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα, η οποία θα κάνει φύλλο και φτερό τα σχέδια τόσο για τις 4.000 αποχωρήσεις, όσο και για την υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα μέσα στον Ιούλιο.

Το πακέτο των κινήτρων, αλλά και των αντικινήτρων για την εθελούσια έξοδο υπαλλήλων θα περιληφθεί ως ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα προωθηθεί ενδεχομένως και σήμερα προς έγκριση στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Η ρύθμιση θα αφορά δημοσίους υπαλλήλους, που θα υπαχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και βρίσκονται τρία χρόνια από τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ηδη μάλιστα έχει πάρει πράσινο φως από την τρόικα, καθώς περιλαμβάνεται και στα επίσημα κείμενα της προηγούμενης αξιολόγησης.


Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σχολιάζοντας τον στόχο της κινητικότητας που είναι η ανακατανομή του προσωπικού, όταν είχε αναφέρει: «Αλλο αν από τη διαδικασία της κινητικότητας κάποιοι προτιμήσουν την αποχώρηση από τη μετακίνηση». Μεταξύ των κινήτρων που θα δοθούν, θα είναι η οικειοθελής αποχώρηση, με την είσπραξη του συνόλου της προβλεπόμενης αποζημίωσης ή την εξαγορά πλασματικών συντάξιμων ετών –αναμένεται να οριστούν σε τρία- αντί της πλήρους αποζημίωσης.

Οσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος εξαγοράς ετών, θα πάρουν βέβαια μειωμένη σύνταξη. Υπό επεξεργασία είναι ωστόσο εάν το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών που λάμβαναν οι υπάλληλοι πριν από τη διαθεσιμότητα, ή βάσει του 75% του μισθού τους, όπως προβλέπεται για το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Η επιτυχία της εθελούσιας εξόδου στηρίζεται –σύμφωνα με τα στελέχη του Δημοσίου- στο γεγονός πως το προσωπικό του Δημοσίου είναι σε μεγάλο βαθμό γερασμένο. Ενδεικτικό είναι πως το 27,7% των μόνιμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση αορίστου χρόνου είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

Οσοι φύγουν με εθελούσια έξοδο θα αποτελέσουν μία από τις δεξαμενές για τις 4.000 αποχωρήσεις. Αυτές θα συμπληρωθούν με τους επίορκους, ο αριθμός των οποίων δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, από τους ακατάλληλους αλλά και από το σύνολο του προσωπικού σε φορείς που θα καταργηθούν και οι οποίοι θα απολυθούν άμεσα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου