Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Αυστηροί έλεγχοι στα επιβατηγά πλοία-Φόβοι για μεγάλες βλάβες το καλοκαίρι


Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και για την ασφάλεια των επιβατών, εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου όπου αναμένεται αυξημένη επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα.

Μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη και με μέριμνα του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων ακτοπλοϊκών εταιρειών και εκπροσώπων του ΥΝΑ, με θέμα την αντιμετώπιση και τη διαχείριση τυχόν βλαβών δρομολογιακών επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων και την προληπτική συντήρηση αυτών κατά τη θερινή περίοδο.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκαν τα εξής:

1. Θα υπάρχει άμεση και συνεχής ενημέρωση από τους εκπροσώπους των εταιρειών προς τον ΚΕΕΠ και θα παρέχονται σ’ αυτούς άμεσα όλες εκείνες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την καλύτερη και ταχύτερη διαχείριση των ζημιών ή βλαβών των Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ ακτοπλοϊκών πλοίων.

2. Όλοι οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών δεσμεύθηκαν για την έγκαιρη εκτέλεση όλων των εργασιών συντήρησης, που προβλέπονται από το εφαρμοζόμενο σύστημα ασφαλούς διαχείρισης και τις οδηγίες των κατασκευαστών των μηχανών του κάθε πλοίου.

3. Στο θέμα της προληπτικής συντήρησης και στο πλαίσιο του Κώδικα ISM (International Safety Management), θεσπίζεται από τον Κλάδο έκτακτος έλεγχος, για θέματα συντήρησης.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουμε ότι ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων διενεργεί τακτικές και περιοδικές επιθεωρήσεις προς πιστοποίηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων. Επιπλέον έχει εξουσιοδοτήσει δέκα Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες) να διενεργούν για λογαριασμό του επιθεωρήσεις σύμφωνα με τη διεθνή, κοινοτική και εθνική νομοθεσία και να εκδίδουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ασφαλείας και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου