Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Θέμα ημερών το άνοιγμα των ΚΤΕΛ

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στο υπουργείο Μεταφορών η μελέτη για την διερεύνηση της απελευθέρωσης των υπεραστικών ΚΤΕΛ, κάτι που αποτελεί και υποχρέωση από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι υπεύθυνοι αναμένεται να εστιάσουν στην αναπόφευκτη υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370/2007 που προβλέπει μεταξύ άλλων, αναθέσεις κατόπιν διαγωνισμού για τα επιβατικά δρομολόγια αλλά και την συμβασιοποίηση του μεταφορικού έργου, ακόμη και ανάμεσα σε κρατικούς φορείς όπως π.χ. οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ κ.ά.

Εξάλλου μια τέτοια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε πως η σύμβαση των ΚΤΕΛ με το Δημόσιο εκπνέει το 2019 που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υιοθέτηση του κανονισμού 1370/2007.

Βάσει των όσων έχουν διαρρεύσει στην δημοσιότητα, το υπουργείο Μεταφορών θα εστιάσει κυρίως στην αγορά των υπεραστικών ΚΤΕΛ και σε γραμμές που μπορεί να αναπτυχθεί ανταγωνισμός. Βάσει των όσων ισχύουν αυτή την στιγμή, τα ΚΤΕΛ δεν επιδοτούνται αλλά εξυπηρετούν τα δρομολόγια που αποφασίζονται από τις Περιφέρειες και στο τέλος του έτους, τα ΚΤΕΛ που παρουσιάζουν ζημιές, επιδοτούνται για αυτές από κοινό ταμείο των αυτοκινητιστών, με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών.

Το εν λόγω σύστημα παραμένει αναλλοίωτο από το την δεκαετία του 1950 ενώ για να εισέλθει κάποιος στον κλάδο πρέπει να αγοράσει κάποια άδεια από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της. Ωστόσο, σε αντάλλαγμα του μονοπωλίου, τα ΚΤΕΛ έχουν επιφορτιστεί με την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη τη χώρα, είτε το δρομολόγιο είναι προσοδοφόρο, είτε όχι.

Σε ότι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, με την παράδοση της μελέτης στο υπουργείο Μεταφορών, αναμένεται να συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να προετοιμάσει ένα προσχέδιο του νέου νομικού πλαισίου.

Σε ότι αφορά τώρα στα οικονομικά μεγέθη της εν λόγω αγοράς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αξία των υπεραστικών συγκοινωνιών προσεγγίζει περίπου τα 500 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα σε ορισμένες γραμμές υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλα περιθώρια κέρδους ενώ το σίγουρο είναι πως η απελευθέρωση θα λειτουργήσει τελικά υπέρ του πολίτη καθώς θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και πέραν των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν (γίνεται λόγος για έως και 1.000 θέσεις) θα υπάρξει και μείωση των τιμών για τους επιβάτες.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER