Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Υπεύθυνο για τα διόδια το Υπουργείο Μεταφορών

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Μεταφορών, ο υπουργός θα μπορεί να προβαίνει σε αυξομειώσεις του κομίστρου των διοδίων με βάσει το ρυθμό και στο στάδιο υλοποίησης τους.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα είναι σε θέση να προωθεί μονομερών την αυξομείωση του κομίστρου των διοδίων βάσει διάταξης που περιλαμβάνεται στο νέο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πηγές από το αρμόδιο υπουργείο «δεν μπορούν να επιβάλλονται στην παρούσα φάση τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις κόμιστρα σε τμήματα των αυτοκινητοδρόμων όπως το Κόρινθος- Πάτρα και τα Τέμπη όπου τα έργα κατασκευής έχουν σταματήσει».

Με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Μεταφορών θα μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το κόμιστρο καθώς «η δυνατότητα αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο τις συμβάσεις που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή καθώς δεν θίγει το θέμα των αποζημιώσεων».

Παράλληλα από το υπουργείο αφήνουν να διαρρεύσει πως μέχρι τις εκλογές αναμένεται να ανακοινωθεί μια νέα πολιτική για τα διόδια με διαφορετικό τίμημα στα υπό κατασκευή έργα σε σχέση με τα κατασκευασμένα.

Πλέον θα δίνεται η δυνατότητα της τμηματικής παράδοσης των αυτοκινητοδρόμων στην περίπτωση που τα έργα έχουν σταματήσει με υπαιτιότητα του Δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί το ποσό των αποζημιώσεων καθώς αν π.χ. ένας κατασκευαστής όφειλε να παραδώσει ένα οδικό τμήμα 20 χλμ. και έχει ολοκληρώσει μόνο τα 5 χλμ., θα αποζημιωθεί για τα 15 χλμ. και όχι για όλο το έργο.

Ποινές φυλάκισης για τις καταλήψεις στους σταθμούς διοδίων
Σύμφωνα με άλλη διάταξη που προωθείται στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Μεταφορών, προβλέπονται ποινές φυλάκισης από τρεις έως έξι μήνες για όσους προβαίνουν σε κατάληψη στους σταθμούς διοδίων στους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας ή που παρεμποδίζουν τη λειτουργία τους.

Ωστόσο διευκρινίζεται πως με ποινή φυλάκισης κινδυνεύουν μόνο όσοι κάνουν κατάληψη των σταθμών και όχι όσοι δεν πληρώνουν το κόμιστρο.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, όσοι από τους οδηγούς δεν πληρώνουν το κόμιστρο των διοδίων θα πρέπει εντός 15 ημερών –και αφού λάβουν σχετική ειδοποίηση από την κοινοπραξία- να πληρώσουν το 20πλάσιο του τιμήματος. Στην αντίθετη περίπτωση, η κοινοπραξία κατασκευής του έργου, μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον τους ενώ με βάση και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προβλέπεται αφαίρεση τόσο της πινακίδας όσο και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος σε συνδυασμό με πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου